Investigation of 8-year-long composition record in the Eastern Mediterranean precipitation
Doğu Akdeniz bölgesi yağışlarının 8 yıllık kompozisyon verilerinin incelenmesi
- Tez No: 172308
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜRDAL TUNCEL, Y.DOÇ.DR. HAKAN PEKEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu Akdeniz, yaş çökelme, asiditenin nötralizasyonu, zaman trend analizi, potansiyel kaynak katkı fonksiyonu, pozitif matris faktorizasyonu. vıı, Eastern Mediterranean, wet deposition, neutralization of acidity, time trend analysis, potential source contribution function, positive matrix factorization
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
oz DOĞU AKDENİZ BÖLGESİ YAĞIŞLARININ 8 YILLIK KOMPOZİSYON VERİLERİNİN İNCELENMESİ Işıkdemir, Özlem Y.Lisans, Çevre Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gürdal Tuncel Yardımcı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Hakan Pekey Ocak 2006, 128 sayfa Yağmur suyu kimyasal kompozisyonunun incelenmesi, karasal ve sucul ekosistemlerde asitlenmeyi ve atmosferde nötralizasyon prosesini anlamak açısından oldukça önemlidir. Akdeniz bölgesinde bu tür veri sınırlıdır. Bu çalışmada, 1991- 1999 yılları arasında toplanan günlük, 387 tane yağmur suyu örneğinin kimyasal kompozisyonu ana iyonlar ve eser elementler için incelenmiş, zamanla değişimleri ve uzun dönem eğilimi incelenmiştir. Örnekler önceden toplanmış ve bir kısmı analiz edilmiştir. SO42, NO3 ve Cl“ anyonları UV-VIS detektörü ile eşlendirilmiş HPLC ile, NH4+ kolorimetri metodu ile ve H+ iyonu pH metre ile analiz edilmiştir. Ana iyonlar ve eser elementler Atomik Absorpsiyon Spektrometrisi (AAS) ve Grafit Fırın Atomik Absorpsiyon Spektrometrisi (GFAAS) ile ölçülmüştür. Bu çalışmada, daha önce analiz edilmeyen örnekler ana iyonlar ve eser elementler Inductively Coupled vıPlasma-Optik Emisyon Spektrometrisi (ICP-OES) ile analiz edilmiş ve veri seti tamamlanmıştır Kirletici konsantrasyon dağılımı istatistiksel yöntemler kullanılarak araştırılmıştır. Yağmur suyu veri seti meteorolojik özellikler, fiziksel ve kimyasal değişimler ve hava kütle taşınımlarındaki farklılıklar nedeniyle büyük varyasyonlar gösterir ve bu nedenle log-normal dağılım göstermeye eğilimlidir. Yağmur suyu içerisindeki medyan pH 5.29 olarak bulunmuştur, bu yağmur suyunun asidik olmadığını gösterir. Bu durum asit bileşenlerinin yağmur suyu içerisinde az olmasından değil, daha çok nötralizasyonun yoğun ve etkili olmasından kaynaklanır. Doğu Akdeniz atmosferi üç genel kaynağın etkisi altındadır: (1) antropojen kaynaklar, yoğunlukla bölgenin kuzey ve kuzey batısından düşük pH'lı hava kütlesi taşır (SO42”, NO3“ iyonları); (2) yoğun toprak kaynağı, bölgede kuruyan ve kalkan yerel toprak ve Kuzey Afrika'dan taşınan yüksek pH'lı kaynak (Ca2+, Al, Fe iyonları) ve (3) deniz kaynağı, Akdeniz'den taşınır (Na+, CF iyonları). Bölgede başlıca asit bileşenleri H2SO4 ve HNCVdir, bununla birlikte, CaC03 ve NH3 nötralizasyondan sorumludur. Yağmur suyunda kirletici konsantrasyonlarının düzeyini belirlemek ve değişimlerini etkileyen faktörleri tanımlayabilmek için; iyon kompozisyonu, asiditenin nötralizasyonu, kısa ve uzun dönem değişimleri, zaman trend analizleri ve yaş çökelme akıları detaylı olarak incelenmiştir. Yağmur suyu iyon yükü Pozitif Matris Faktorizasyonu (PMF) kullanılarak yapılmıştır. Antalya istasyonunda yağmur suyu kompozisyonundaki beş faktör bulunmuştur. Bu faktörler: Serbest asidite faktörü, toprak faktörü, deniz faktörü, N03~ faktörü, SO42”faktörü' dür. Bu faktörleri üreten kaynak bölgeleri Potansiyel Kaynak Katkı Fonksiyonu (PSCF) ve trajektori istatistikleri kullanılarak bulunmuştur. NO3“ potansiyel kaynak bölgeleri Batı Akdeniz ülkeleri ve Kuzey Afrika'dır. SO42”buna ek olarak İsrail ve Türkiye'nin güney doğusu gibi güney doğu trajektörilerini de içermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF 8- YEAR-LONG COMPOSITION RECORD IN THE EASTERN MEDITERRANEAN PRECIPITATION Işıkdemir, Özlem M.S., Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Giirdal Tuncel Co-Supervisor: Asst. Prof. Dr. Hakan Pekey January 2006,128 pages Measurement of chemical composition of precipitation is important both to understand acidification of terrestrial and aquatic ecosystems and neutralization process in the atmosphere. Such data are scarce in the Mediterranean region. In this study, chemical composition of daily, wet-only, 387 number of rain water samples collected between 1991 and 1999 were investigated to determine levels, temporal variation and long-term trends in concentrations of major ions and trace elements between 1991 and 1999. Samples had already been collected and some of the analysis had been completed. The anions SO4 \ NO3“ and CI”were analyzed by HPLC coupled with UV-VIS detector, NH4+ was analyzed by colorimetry and H+ ion was analyzed by pH meter. The major ions and trace metals were analyzed by using Atomic Absorption Spectrometry (AAS) and Graphite Furnace Atomic Absorption IVSpectrometry (GFAAS). In this study complete data set were generated by analyzing samples that had not been previously analyzed for major ions and trace elements with Inductively Coupled Plasma with Optical Emission Spectrometry (ICP-OES). Statistical tools were used to determine the distribution of the pollutants. The rain water data tends to be log-normally distributed since data show large variations due to meteorological conditions, physical and chemical transformations and air mass transport patterns. The median pH of the rain water was found to be 5.29, which indicates that the rain water is not strongly acidic. This case is not a result of lacking of acidic compounds but rather indicates extended neutralization process in rain water. Eastern Mediterranean atmosphere is under the influence of three general source types: (1) anthropogenic sources, which are located to the north and northwest of the basin brings low pH values to the region (SO42“, NCVions); (2) a strong crustal source, which is dried and suspended local soil and air masses transported from North Africa transport which have high pH values (Ca2+, Al, Fe ions) and (3) a marine source, which is the Mediterranean Sea itself (Na+, CI”ions). In the region, the main acid forming compounds are H2SO4 and HNO3 whereas; CaC03 and NH3 are responsible for the neutralization process. To describe the level of pollutant concentrations and the factors that affect their variations in rain water; ion compositions, neutralization of acidity, short and long- term variability of ions and elements, their time trend analysis and wet deposition fluxes were investigated briefly. Positive matrix factorization (PMF) was used to determine components of ionic mass in the precipitation. In Antalya Station the rain water has five factors: free acidity factor, crustal factor, marine factor, NO3“ factor and S042~ factor. Potential Source Contribution Function (PSCF) and trajectory statistics were used to determine source regions generating these components. NO3 has potential source regions of Western Mediterranean countries and North Africa, whereas SO42”has additional southeasterly trajectory components of Israel and south east of Turkey.