Cost estimation of housing projects by functional areas
Villa projelerinin yaklaşık maliyetlerinin hesaplanması
- Tez No: 172310
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Maliyet Hesaplaması, Yaklaşık Maliyet, Maliyet Hesaplama Modellemesi, Villa Projelerinin Maliyeti, Cost Estimation, Conceptual Estimates, Modeling of Cost Estimation, Early Estimates, Cost of Housing Projects IV
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
oz VİLLA PROJELERİNİN YAKLAŞIK MALİYETLERİNİN HESAPLANMASI ÖNCÜL, Mustafa Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Dr. Metin Arıkan Ocak 2006, 154 sayfa Projelerin başarılı olmasındaki en önemli faktörlerden biri yaklaşık maliyetlerin iyi hesaplanmasıdır. Yaklaşık maliyet hesaplarının sonuçlarına göre yatırım kararlan alınır ve inşaat bütçeleri bu sonuçlara göre hazırlanır. Ayrıca maliyet hesaplan arasında en zoru yaklaşık maliyet hesaplamalarıdır çünkü bu esnada proje hakkında çok az bilgi bulunmaktadır. Bu tezde, yalnızca inşaat alanının büyüklüğüne bağlı olmaksızın, toplam mutfak alam ve banyo alam gibi faktörleri de göz önüne alarak villa projelerinin yaklaşık maliyetlerinin hesaplanması için bir model oluşturulmuştur. Ayrıca model bir averaj değer yerine inşaatın kalitesine bağlı olarak değişen bir maliyet aralığı vermektedir. Bu sayede yatırımcılar kalite seçimlerine göre proje maliyetlerinin nasıl değişebileceğini görebilmektedirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT COST ESTIMATION OF HOUSING PROJECTS BY FUNCTIONAL AREAS ÖNCÜL, Mustafa M.S., Department of Civil Engineering Supervisor : Asst.Prof.Dr. Metin Ankan January 2006, 154 pages Good conceptual cost estimates is one of the most important factors affecting the project success. Investment decisions taken and budget preparations are performed from the results of the conceptual estimates. Also, the most difficult cost estimation is the early estimates where there is very limited information. This thesis provides a model for the cost estimation of the housing projects at the conceptual stage, considering not only the total area of the construction, but also considering fractional areas, as kitchen area, bathroom area, living room area and etc. Moreover, model outputs a range of costs considering quality of the construction instead of a point estimate which allows investors to see the possible costs of the project by their choice of luxury.