Multi criteria assembly line balancing problem with equipment decisions
Ekipman kararları ile çok kriterli montaj hattı dengeleme problemi
  1. Tez No: 172311
  2. Yazar: NİLÜFER PEKİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MERAL AZİZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Montaj Hattı Dengeleme, Ekipman Kararlan, Dal-Sınır Algoritması, Assembly Line Balancing, Equipment Decisions, Branch and bound Algorithm. IV
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
oz EKİPMAN KARARLARI İLE ÇOK KRİTERLİ MONTAJ HATTI DENGELEME PROBLEMİ Pekin, Nilüfer Yüksek Lisans, Endüstri Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral Azizoğlu OCAK 2006, 76 sayfa Bu tezde, ekipman kararlan ile montaj hattı dengeleme problemleri için algorithma geliştirildi, iki amaç dikkate alındı: toplam ekipman maliyetini ve istasyon sayısını minimize etmek. Her istasyon için ekipman çeşit(leri)ni seçmeyi ve her istasyona atanacak işlere ve işlerin ekipman çeşitlerine karar vermek hedeflendi. Her bir problem için bir etkin çözümler kümesi önerildi ve en iyi çözümün seçimi karar vericinin tercihlerine bırakıldı. Verimliliği bazı eleme mekanizmaları ve güçlü alt limitler ile arttırılan bir dal-sınır algoritması geliştirildi. Ayrıca, modifiye edilmiş sezgisel sıralı konumsal ağırlık metodunu başlangıç üst limiti olarak kullanıldı. Önerilen procedürün etkinliği belirli parametrelerin etkisinin de araştırıldığı sayısal analizler ile gösterildi. Algoritmanın 25 iş ve 5 çeşit ekipmana kadar olan problem örneklerini çözmeye yeterli olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MULTI CRITERIA ASSEMBLY LINE BALANCING PROBLEM WITH EQUIPMENT DECISIONS Pekin, Nilüfer M.S., Department of Industrial Engineering Supervisor: Prof. Dr. Meral Azizoğlu JANUARY 2006, 76 pages In this thesis, we develop an exact algorithm for an assembly line balancing problem with equipment selection decisions. Two objectives are considered: minimizing the total equipment costs and the number of workstations. Our aim is to choose the type of the equipment(s) in every workstation and determine the assignment of the tasks to each workstation and equipment type. We aim to propose a set of efficient solutions for each problem and leave the choice of the best solution to the decision maker's preferences. A branch and bound algorithm is developed whose efficiency is increased with some dominance rules and powerful lower bounds. Moreover, modified ranked positional weight heuristic method is used as initial upper bound. The effectiveness of the proposed procedure is demonstrated by computational analysis in which the effects of changing certain parameter values are investigated. We find that our algorithm is capable of solving the problem instances with up to 25 tasks and 5 equipments.