Azot içeren linyit gübrelerinin sentezi
Synthesis of lignite fertilizers involving nitrogene
- Tez No: 172372
- Danışmanlar: PROF.DR. REFİKA KURBANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: linyit, humik asit, azot, optimizasyon, gübre, Lignite, humic acid, nitrogen, optimization, fertilizer
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi AZOT İÇEREN LİNYİT GÜBRELERİNİN SENTEZİ Şükrü ACAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Refika KURBANLI 2005, 50 Sayfa JÜRİ Prof. Dr. Kemal GÜR Prof. Dr. Sait GEZGİN Prof. Dr. Refika KURBANLI Bu çalışmada, Konya çevresi Hgın, Ermenek, Beyşehir düşük kaliteli linyitlerden suda yavaş çözünen, yapısında azot içeren, bitki büyümesi ve veriminde etkili olan ekonomik yönden daha ucuz olan gübrelerin elde ve özellikleri araştırılmıştır. Bilindiği gibi Konya çevresi Ilgın, Ermenek, Beyşehir'de zengin sayılabilecek, kalori değeri düşük olan genç linyit yatakları bulunmaktadır. Bu linyitlerin yapısında belirli miktarda bitkiler için gerekli olan humik asitin bulunması, bunlardan amonyaklaşma ile gübre eldesi büyük öneme sahiptir.Bu nedenle Konya çevresi linyitlerinin amonyaklaşması, elde edilen gübrelerin tarım kesiminde bitki büyümesi ve veriminde büyük öneme sahip olabilir. Son zamanlarda hürnik asit (HA)' 1er ve özellikle suda yavaş çözünen organo-mineral gübreler içerisinde linyit esaslı gübreler daha geniş yer kapsamaktadır ve toprağın durumunu ve bitki büyümesini geliştirecek“yavaş çözünebilen”gübrelerin geliştirilmesi önem kazanmaktadır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT M.Sc Thesis SYNTHESIS OF LIGNITE FERTILIZERS INVOLVING NITROGENE Şükrü ACAR Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department Chemistry Engineering Supervisor: Prof. Dr. Refika KURBANLI 2005, page: 50 Jury: Prof. Dr. Kemal GÜR Prof. Dr. Sait GEZGİN Prof. Dr. Refika KURBANLI In this study, the humic acid content of low-cost lignites, collected from Konya region mines such as Beyşehir, Ermenek and ilgin that are young lignite beds in Turkey, is determined in order to meet the hums need of the soil. Kreulen method is investigated and optimum ammonification conditions is determined to get organo-mineral fertilizer with a maximum nitrogen content. The properties and usage are as of obtained nitrogened humic compounds and organo-mineral fertilizers are investigated. The > properties of humic compounds and organo-mineral fertilizers obtained from low-cost lignites change with the amount of humic acids present in the structure of lignites used as raw material. It is observed that the organo-mineral fertilizers containing much more humic acid increase the growth of experimental plants. Therefore, the optimum values of technological parameters were found fort he production of ammonium salts from the humic acids present in the structure of lignites. Lignites suggested that the low-cost lignites from Konya region can be used in the production of organo-mineral fertilizer on condition that it is used in the growth of plants.