Güneydoğu Anadolu bölgesinde çıkarılan linyitlerdeki hümik asit miktarlarının araştırılması: Şırnak-Cizre linyitleri örneği
Investigation of the Southeastern Anatolia region amount of humic acid extracted lignite; Sirnak-Cizre example of lignite
  1. Tez No: 389694
  2. Yazar: FATİH ARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Azot, Gübre, Hümik Asit, Linyit, Optimasyon, Humic Acid, Lignite, Manure, Nitrojen, Optimization
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada, Şırnak çevresi ve Cizre düşük kaliteli linyitlerden suda yavaş çözünen, yapısında azot içeren, bitki büyümesi ve veriminde etkili olan ekonomik yönden daha ucuz olan gübrelerin eldesi ve özellikleri araştırılmıştır. Bilindiği gibi Şırnak çevresi ve Cizre 'de maden yatağı açısından zengin sayılabilecek, kalori değeri düşük olan genç linyit yatakları bulunmaktadır. Bu linyitlerin yapısında bitkiler için gerekli olan belirli miktarda hümik asitin bulunması, bunlardan amonyaklaşma ile gübre eldesi büyük öneme sahiptir. Bu nedenle Şırnak çevresi linyitlerinin amonyaklaşması sonucu, elde edilen gübrelerin tarım kesiminde kullanılması bitki büyümesi ve veriminde büyük öneme sahip olabilir. Son zamanlarda hümik asit (HA)' ler ve özellikle suda yavaş çözünen organo-mineral gübreler içerisinde linyit esaslı gübreler daha geniş yer kapsamaktadır. Ayrıca toprağın yapısını ve bitki büyümesini geliştirecek“ suda yavaş çözünebilen”gübrelerin geliştirilmesi' de önem kazanmaktadır
Özet (Çeviri)
In this study, In Şırnak province and Cizre which is a province of Şırnak city products and features of manure, made of low quality lignite, slowly dissolwed in water, consisting of nitrogen inside, effective on plant growth and yield and cheaper in terms of economy have been researched. As we know around Şırnak and Cizre province, there are young lignite deposits that is formed from low calorie and is considered rich from the point of mining deposit. It is significant that there is humic acid inside lignitis which is needed certain amount for plants and the product of the manure which is got throug ammonification. Therefore, the ammonification of lignites of Şırnak could be highly important for plant growth and yield in the field of agriculture. Therefore could be highly important the manure which is reclaimed through the process of ammonification of lignites surrounded Şırnak for plant grewth and yield. Recently humic acid and espically manures consisting of lignite which is considered in the category of organo-mineral manures, slowly dissolved in water. Take place largely. Also devoloping this gain more importance for devoloping structure of soil and plant growth.