Farklı polimer kaplama materyal ve uygulamalarının soğan tohumlarında depo ömrü ve yaşlanma üzerine etkileri
Effect of different polimer coating materials and applications on storage life and ageing of onion seeds
- Tez No: 172433
- Danışmanlar: PROF.DR. BENİAN ESER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: film kaplama, polimer, soğan tohumu, ön çimlendirme, canlılık, tohum gücü, depolama, yaşlanma, film coating, polymer, onion seed, priming, seed viability, seed vigour, storage, ageing
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
ÖZET FARKLI POLİMER KAPLAMA MATERYAL VE UYGULAMALARININ SOĞAN TOHUMLARINDA DEPO ÖMRÜ VE YAŞLANMA ÜZERİNE ETKİLERİ KAVAK, Süleyman Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Benian ESER 24.01.2006, 202 sayfa Bu çalışma, polimer kaplamanın soğan tohumlarının yaşlanması ve depo ömrü üzerine etkilerini belirlemek amacıyla 3 farklı deneme halinde planlanmıştır. Deneme 1 aşamasında Discoshine L-88 blue, karboksimetil selüloz, Daran SL112, Daran 8600C, keten tohumu yağı, polietilen ve Vinamul 3240 adlı polimerler ve farklı dozları ile kaplanan tohumlarda, kaplama sonrası, özellikle keten tohum yağı ile 15ml/kg tohum kaplamasında kontrol tohumlarına göre, çimlenmede %40 azalma ve ortalama çimlenme zamanında 6.6 günlük bir gecikme meydana gelmiştir. Bu polimer ile kaplanan tohumlarda yapılan TTC testinde ve çimlendirme testi sırasında tohum kabuğunda yapılan yırtma sonrasında, kontrol tohumları kadar canlı oldukları ve aynı sürede çimlenebildikleri belirlenmiştir. Polimer kaplama yüksek nispi neme sahip ortamda, tohumun nem alışverişini ilk saatlerde kontrol etmesine rağmen, 120 saat sonra kaplanmış olan tohumlar ile kontrol tohumları hemen hemen aynı nem seviyesine ulaşmışlardır.11 Polimer kaplamanın yaşlanmanın kontrolü açısından tohumların nem alışverişini yeterli oranda kontrol etmediği ve bir yıllık depolama süresi sonunda tohumların, deneme 2'de %50 atmosfer neminde ortalama %9.26, %65 atmosfer neminde % 10.94 ve deneme 3'te %65 atmosfer neminde ise %11.86 nemde dengeye geldikleri belirlenmiştir. Her iki denemede de depolama süresince, tüm uygulamalarda tohumların birbirine yakın nem değerlerinde olmaları yaşlanmanın aynı seviyelerde devam etmesini sağlamış ve bir yıllık depolama süresi sonunda tohum canlılığı, tohum gücü, toplam protein ve şeker içeriğinde meydana gelen azalma üzerine uygulamaların etkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Deneme 3'te, 0.1 M KH2PO4 ile ön çimlendirme yapıldıktan sonra kaplanan soğan tohumlarında, depolamanın 6. ayma kadar canlılık ve tohum gücü kaybının kontrol edilebildiği, 6. aydan sonra hızlı bir azalmanın meydana geldiği ve depolama süresi sonunda tüm uygulamalarda benzer kayıpların olduğu görülmüştür. Ayrıca 0.1M KH2PO4 tuzu ile yapılan ön çimlendirme sonrası keten tohum yağı ile yapılan kaplamada ön çimlendirme yapılmadan kaplanan tohumlara göre, çimlenme oranında %15.5'lik artış sağlanmış ve bu etki depolamanın 6. ayına kadar artarak devam etmiş ve toplamda %27'lik bir artış yakalanmıştır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT EFFECTS OF DIFFERENT POLTMER COATING MATERIALS AND APPLICATIONS ON STORAGE LIFE AND AGEING OF ONION SEEDS KAVAK, Süleyman PhD Thesis, Department of Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Benian ESER 24.01.2006, 202 pages In this study aimed to assess the effects of polymer coatings on the ageing and storage life of onion seeds and three different experiments were planned. In experiments 1, seeds were coated with polymers called as Discoshine L-88 blue, carboxymethylcellulose, Daran SL112, Daran 8600 C, linseed oil, polyethylene and Vinamul 3240. Coating the seeds at 15ml/kg seeds with linseed oil caused significant reduction in percentage germination (40%) and some delay in mean germination time (6.6 day). The results of TTC test and tearing the testas in germination test showed us that coated seeds were viable as uncoated seeds and germinated at the same time with uncoated seeds. Although, polymers were restricted moisture uptake of seeds at the first hours in high RH conditions, after 120 hours coated and uncoated seeds almost had same moisture.Coated seeds were stored at 50% and 65% RH in experiment 2 and 65% RH in experiment 3 for a year. Moisture contents, viability, vigour, total protein and sugar contents of seeds were assessed with three months interval. Results shoved that coating did not restrict moisture uptake and average moisture contents of seeds were 9.26% and 10.94% at 50% and 65% RH in experiment 2 and 11.86% at 65% RH in experiment 3, respectively. Coating also did not effective on seed viability, vigour, total protein and sugar contents. It was understood that coating did not control seed ageing process. In experiment 3, seeds were primed with 0.1 M KH2PO4 before coating and stored at 65% RH for a year. This application controlled loss of viability and vigour at the first half of storage. After six months of storage, rapid viability and vigour losses were seen. Additionally, priming lead to increase percentage germination as 15.5% at the seeds coated with linseed oil. This useful effect of priming continued up to six month of storage and total increase at percentage germination was 27%.