Fotovoltaik jeneratörlerin kısmi gölgelenme ve uyumsuzluk koşullarında bulanık mantık kontrolör ile maksimum güç noktası kontrolü ve farklı sistem konfigürasyonlarının karşılaştırılması
Maximum power point tracking control for partially shaded photovoltaic array and mismatching conditions using fuzzy controller and comparison of different interconnected photovoltaic arrays
  1. Tez No: 172434
  2. Yazar: ENGİN KARATEPE
  3. Danışmanlar: DR. MUTLU BOZTEPE, PROF.DR. METİN ÇOLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Enerji, Energy
  6. Anahtar Kelimeler: Photovoltaic, partially shaded, maximum power point, fuzzy logic, mismatching, system synthesis
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
ÖZET FOTOVOLTAİK JENERATÖRLERİN KISMİ GÖLGELENME VE UYUMSUZLUK KOŞULLARINDA BULANIK MANTIK KONTROLÖR İLE MAKSİMUM GÜÇ NOKTASI KONTROLÜ VE FARKLI SİSTEM KONFİGÜRASYONLARMIN KARŞILAŞTIRILMASI KARATEPE, Engin Doktora Tezi, Güneş Enerjisi Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin ÇOLAK ve Dr. Mutlu BOZTEPE Bu tez çalışmasının ilk aşamasında farklı sıcaklık ve ışınım koşullan için güneş pili tek diyot eşdeğer devre parametrelerinin değişimi incelenmiş ve yapay sinir ağlan tabanlı yeni bir model geliştirilmiştir. Tezin ikinci aşamasında, geliştirilen güneş pili modeli kullanılarak, seri- paralel, tam-çapraz, ve köprü bağlantı konfigürasyonlannda fotovoltaik (PV) örgülerin kısmi gölgelenme ve elektriksel uyumsuzluk koşullarına verdiği cevap, sistem verimi ve maksimum güç noktası takibi geriliminin değişim aralığı açısından ayrıntılı olarak analiz edilmiştir ve birbirleriyle karşılaştinlmıştir. Tezin üçüncü aşamasında, kısmi gölgelenmeden dolayı oluşan güç kayıplarım azaltmak için yeni bir kontrol sistemi önerilmiştir. PV örgüdeki her bir kola, giriş gücünü PV örgünün çıkışından alan bir DC/DC dönüştürücü bağlanarak oluşturulan bu sistem, belirli bir seviyede gölgelenmiş modülleri devre dışı bırakarak, PV sistemi yerel maksimum güç noktalarına takılmadan çalıştırabilmektedir. DC/DC dönüştürücünün kontrolünde bulanık mantık kullanılmıştır. AmaMar sSzciHer: Fotovoltaik, kısmi gölgelenme, maksimum güç noktası, bulanık mantık, elektriksel uyumsuzluk, sistem sentezi.
Özet (Çeviri)
vu ABSTRACT MAXIMUM POWER POINT TRACKING CONTROL for PARTIALLY SHADED PHOTOVOLTAIC ARRAY amd MISMATCHING CONDITIONS USING FUZZY CONTROLLER amd COMPARISON of DIFFERENT INTERCONNECTED PHOTOVOLTAIC ARRAYS KARATEPE, Engin PhD in Solar Energy Institute Supervisors: Prof. Dr. Metin ÇOLAK and Dr. Mutlu BOZTEPE In the first stage of this thesis, a neural network based approach solar cell model is developed for improving the accuracy of the electrical equivalent circuit of solar cell for the all operating conditions. The accuracy and generalization of the proposed model is demonstrated by comparing test results with actual data. In the second stage, the effects of inhomogeneous irradiation distribution on the energy output of different interconnected configurations of photovoltaic arrays, such as series- parallel, total cross tied and bridge-link, are analyzed and compared. In the third stage, a novel power compensation control system for partially shaded photovoltaic systems. The proposed system can track the global maximum power point of partially shaded PV arrays by forward bias of bypass diodes of the shaded modules by using a DC/DC converter. A fuzzy control algorithm is used for regulating DC/DC converter. The effectiveness of the proposed system investigated and is confirmed from some partially shaded scenarios.