Bornova ekolojik koşullarında bazı haşhaş çeşitlerinin verim ve kaliteleri üzerinde bir araştırma
A research on the yield and the quality of some poppy variety under Bornova ecological conditions
  1. Tez No: 172458
  2. Yazar: HÜSEYİN ÖMEROĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HAMDİ AYGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Haşhaş, ekim, verim, kalite, Poppy, cultivation, yield, quality
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET BORNOVA EKOLOJİK KOŞULLARINDA BAZI HAŞHAŞ ÇEŞİTLERİNİN VERİM VE KALİTELERİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTHIMA ÖMEROĞLU, Hüseyin Yüksek Lisans Tezi, Ziraat Mühendisliği Bölümü Tez Danışmam: Yrd.Doç.Dr. Hamdi AYGÜN Şubat 2006, 35 Sayfa Bu çalışma 2003-2004 yıllarında Bornova ekolojik koşullarında değişik lokasyonlarda üretimi yapılan 8 haşhaş çeşidi ile yapılmış ve çeşitlerin bitkisel, verim ve kalite özellikleri incelemiştir. 2003/2004 döneminde kurulan denemeler 8 haşhaş çeşidi ile 3 tekerrürlü olarak tesadüf blokları deneme desenine göre gerçekleştirilmiştir. Materyal olarak tescilli haşhaş çeşidimiz olan Emiral-84 ile değişik yörelerden alınmış 7 haşhaş çeşidi kullanılmıştır. Yürütülen bu çalışmada verim ve kaliteyi oluşturan faktörler olan bitki boyu, yandal sayısı, bitki basma kapsül ve tohum verimi, bin dane ağırlığı, dekara boş kapsül sayısı ve tohum verimi ve tohumda yağ oranı özellikleri incelenmiştir. Denemelerin sonucunda, tohum verimi açısından önerebileceğimiz 4 nolu yerli-pembe (160.5 kg/da) ve 8 nolu yerli-mavi (158.0 kg/da) çeşidi, yağ verimi yönünden ise 4 nolu yerli-pembe (%53.6) çeşididir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A RESEARCH ON THE YIELD AND THE QUALITY OF SOME POPPY VARIETY UNDER BORNOVA ECOLOGICAL CONDITIONS ÖMERO?LU, Hüseyin Master Thesis, Agriculture Engineering Department Supervision Yrd.Doç.Dr. Hamdi AYGÜN February 2006, 35 Pages This study was carried out with 8 variety of poppy which were produced in different locations under the ecological conditions of Bornova and in this study the herbal, the yield and the quality characteristics of poppy were examined. Assays estimated in the term of 2003-2004 were carried out with 8 varieties of poppy as a triple-repetition acording to trial pattern of coincidence blocks. As a material, along with Emiral-84, which is a certified type of poppy, 7 variety of poppy taken from different regions were used. In this study, the factors that constitute the yield and the quality, such as, height of plant, number of subbrunch, capsule and seed yield per plant, weight of 1000 seeds, number of empty capsule and seed yield 1000 sq. Meters and seed oil rate were examined. As the results of the assays, type of native-pink (number 4) (160.5 kg/l000sq) and type of native-blue (number 8) (158.0 kg/l000sq) were suggested at the sight of seed yield and type of native-pink (number 4) (%53.6) was suggested at the sight of oil yield.