Bazı patates genotiplerinde verim ve verim komponentleri arasındaki ilişkiler
Relationships between the tuber yield components and yield in some potato genotypes
  1. Tez No: 172459
  2. Yazar: AHMET CÜNEYT SİMAV
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CELAL ÇALIŞKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, korelasyon, path analizi, verim ve verim komponentleri, Potato, Correlation, Path Analysis, Yield, Yield component
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET BAZI PATATES GENOTİPLERİNDE VERİM VE VERİM KOMPONENTLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLER SİMAV, Ahmet Cüneyt Yüksek Lisans Tezi, Tarla Bitkileri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Celâl Çalışkan Ocak 2006, 24 sayfa Bu çalışmada, Bornova dikim yerinde ve ana ürün dikim koşullarında yetiştirilen 5 patates genotipine ait bazı özelliklerin ortalamaları kullanılarak korelasyon ve path analizi uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçlarına göre dekara yumru verimi ile bitki basma yumru verimi ve bitki başına yumru sayısı, en yüksek ve olumlu korelasyon katsayılarını vermiştir. Uygulanan path analizinde de dekara yumru verimi ile tek yumru ağırlığı, bitki basma yumru sayısı ile verim arasındaki doğrudan etkilerin pozitif ve önemli oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT RELATIONSHIPS BETWEEN THE TUBER YIELD COMPONENTS AND YIELD IN SOME POTATO GENOTYPES SİMAV, Ahmet Cüneyt Msc, In Field Crops Supervisor: Prof. Dr. Celâl ÇALIŞKAN January 2006, 24 pages This, study was carried out under Bomova main crop planting conditions. The material consist of 5 potato genotypes. The means of tuber yield and its components were analyzed by using correlation and path analysis in order to determine suitable relationship usable in a potato breeding program. Result of the study showed that the tuber yield dec had the highest positive significant correlations with the number of tubers per plant and single plant tuber yield; had the highest positive direct effect on tuber yield dec.