Prototipi geliştirilen bir endüstriyel santrifüj vantilatörün deneysel olarak ve sonlu hacimler yöntemi ile performansının belirlenmesi
Determination of performance of centrifugal fan developed as prototype using an experiment series and finite volume method
- Tez No: 172457
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TURGUT GÜRSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Santrifüj vantilatör, deneysel analiz, sonlu hacimler yöntemi, Industrial centrifugal fans, performance test, finite volume element method (FVEM)
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
V PROTOTİPİ GELİŞTİRİLEN BİR ENDÜSTRİYEL SANTRİFÜJ VANTİLATÖRÜN DENEYSEL OLARAK VE SONLU HACİMLER YÖNTEMİ İLE PERFORMANSININ BELİRLENMESİ GÜRSEL, Onur Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. K. Turgut GÜRSEL Ocak 2006, 65 sayfa Sanayide çok geniş bir kullanım alanına sahip olan santrifüj vantilatörler, konuyla ilgili yeterli dokümanın da bulunamamasından dolayı, deneyime dayanan dizaynlar ve testler ile geliştirilmekte, dolayısıyla da maliyetleri oldukça yüksek olmaktadır. Vantilatörlerin çalışma prensipleri akışkanlar mekaniğinin temel ilkelerine dayanmakta olup, bu konuda geliştirilen CFD (Hesaplamalı akışkanlar dinamiği- Computational Fluid Dynamics) programlan bulunmaktadır. Bu çalışmada vantilatörler, çalışma prensipleri ve hesaplamaları ile ilgili genel bilgiler verildikten sonra, CFD ve temelleri anlatılarak, endüstriyel bir vantilatörün bilgisayar ortamında performans analizi yapılmıştır. Daha sonra bu vantilatörün deneysel performansı belirlenerek, elde edilen değerlerin karşılaştırması gerçekleştirilmiştir. Dolayısıyla yapılacak benzer dizaynlarda deneysel çalışmalara gereksinim asgari düzeye indirilmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DETERMINATION OF PERFORMANCE OF INDUSTRIAL CENTRD7UGAL FAN DEVELOPED AS PROTOTYPE USING AN EXPERIMENT SERIES AND FINITE VOLUME ELEMENT METHOD GÜRSEL, Onur Mechanical Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. K. Turgut GÜRSEL January 2006, 65 pages Centrifugal fans are used in most of the manufacturing processes and for ventilating the manufacturing areas. Because of having not enough documentation on design of these fans, new designs are developed by experimantal method. Not only taking so much time but also manufacturing a model of the new design for test increases the cost of this method. Nowadays, most of the companies made 3D models and analyzes by the CFD programs and perform some optimizations before manufacturing of their new designs. As we are discussing on fans, based on fluid dynamics principles, they can also modeled and tested with CFD programs. In this study, the main principles of centrifugal fans and computational fluid dynamics are treated. Then the steps of numerical and experimantal performance tests and the comparison of these results are accomplished.