Marka algılamalarına ilişkin kalitatif ve kantitatif ölçümler ve bir uygulama
- Tez No: 172668
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ERCAN GEGEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Marka algılamaları, marka sadakati, tek vasıflı konumlandırma, çok vasıflı konumlandırma, marka farkındalığı/hatırlanma oram. vıu, Brand perceptions, brand loyalty, single attribute positioning, multiattribute positioning, brand salience/share of mind. IX
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Marka kavramının önemli olarak şirketlerce dikkate alındığı, şirketlerin firma / marka imajlarım geliştirmek ve ölçmek için yaptıkları bol tutarlı harcamalardan bellidir. Fakat marka algılamaları ve satın alma davranışı arasındaki ilişki hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu araştırmada deneysel olarak marka algılamaları ve sadakati arasındaki ilişki ile ilgili 3 hipotez test edildi. Araştırmada ne belirli vasıfların diğerlerine oranla müşteri sadakatiyle daha ilişkili olduğuna dair bir kesin sonuçlar bulunmuş, ne de tek basma spesifik marka konumlandırmasının yüksek sadakatla ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca marka ile bütünleşmiş daha fazla niteliğin, daha fazla sadık müşteri anlamına gelmediği ortaya çıkmıştır. Son olarak marka inşa etmek için, farklı olarak uzun ve kısa dönem amaçlarının olması tavsiye edilmektedir. Kısa dönemde spesifik vasıfların üzerine odaklanarak strateji oluşturulabilir. Fakat uzun dönemde pazarlamacıların, markanın sahip olduğu olumlu imajı güçlendirme üzerine çalışmaları tavsiye edilmektedir..
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The concept of a brand is considered to be important as is evident from the vast sums of money spent by companies on the development and measurement of their corporate/brand imaje. However, very little is known about the relationship between brand perceptions and customer behaviour. In this research empirically tested three hypotheses about the relationship between brand perceptions and loyalty. In the research found that there was no certain evidence that any particular attributes are more related to customer loyalty than any others nor that there were specific brand positions that were uniquely associated with higher loyalty. On the other side, it was found that the more attributes associated with a brand is not the more loyal the customer. Finally, it is recommended that there should be different long and short-term goals for brand building. In the short term a choice may be made to focus on specific attributes. However, in the long term it is recommended that the marketers should work towards empowering the brand's posivite image.