İpotekli konut finansman sistemi ve Türkiye'deki uygulaması üzerine bir inceleme
- Tez No: 172667
- Danışmanlar: PROF.DR. SALİH DURER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Konut Sorunu, İpotekli Konut Finansmanı, İpotekli Konut Finansman Kuruluşu, İpotek vı, Housing problem, mortgage housing finance, mortgage housing finance organization, Mortgage vıı
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZET Kısa adı mortgage olan ipotekli konut finansman sisteminin Türkiye'de uygulanabilirliği ve bu sistemin Türkiye'de işleyen mevcut konut finansman sistemlerine göre artı ve aksi yanlan incelenmiştir. Türkiye'deki konut sorununa ilişkin bilgiler verilmiş, mevcut konut edinme ve konut finansman modellerinin ekonomiye olan etkileri sunulmuştur. Bunların yanında ülkemizde de yürürlüğe girmesi düşünülen ipotekli konut finansman sistemi yurt dışındaki uygulamaları ile karşılaştırılmıştır. Sistemlerin karşılaştırılması sırasında, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerdeki mevcut ipotekli konut finansman sistemleri ve yıllardır Amerika ve Almanya'da başarıyla uygulanan sistemlerden yararlanılmıştır. Son olarak Türkiye'de kurulması düşünülen İpotekli Konut Finansman Kuruluşu ve sistemin nasıl işlediğine dair bilgiler verilmiştir. Sistemin Türkiye'de uygulanabilmesi için gerekli koşullar sıralanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study has examined and analysed the applicability of the mortgage housing finance system briefly known as mortgage within Turkey. Furthermore the mortgage system was compared to the currently operating housing finance in Turkey to bring out negative and positive sides to the system. The study begins with detailed information on the housing problem in Turkey and then presents the effects of the present adoption of estates and the housing finance models on the economy. In addition, the mortgage housing finance system that is considered to be put into effect in our country has been compared with overseas applications. During the comparison of these systems, the current mortgage housing finance systems of developing countries like Turkey and systems that have been implemented successfully for years in the USA and Germany have been used. Last of all, information on the mortgage housing finance organization that is considered to be established in Turkey and how the system will operate has been given. The necessary conditions for the system to be applicable in Turkey have been listed.