Effects of Li addition on the properties of Bi-based superconductors
Li katkılamasının Bi-tabanlı süperiletkenlerin özellikleri üzerindeki etkisi
  1. Tez No: 173088
  2. Yazar: ŞAMİL EMRE ÖĞÜN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSNÜ ÖZKAN, PROF.DR. NİZAMİ GASANLY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oluşum süreci, örgü parametresi, Li katkılama, (Bi, Pb)- tabanlı yüksek sıcaklık süperiletkenler. vi, Formation process, lattice parameter, Li addition, (Bi, Pb)-based HTSC. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZ Lİ KATKILAMASININ Bİ-TABANLI SÜPERİLETKENLERİN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİLERİ ÖĞÜN, Şamil Emre Yüksek Lisans, Fizik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüsnü Özkan Ortak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nizami Gasanly Ocak 2003, 42 sayfa Pb içeren Bi-tabanlı süperiletkenlerin oluşumuna ve özelliklerin Li katkılama etkileri çalışıldı. Biı.öPbtuS^CaObOs+d kompozisyonu için ayarlanan oksitlere birbirini takip eden üç aşamalı sinterleme uygulandı. İlk iki aşamada, Lİ2CO3 katkılanmamış oksitler 800 °C de 36 saat ve 840 °C de 90 saat ısıtılıp soğutuldu. Son aşamada Lİ2CO3 katkılama yapılan karışım 650 °C de 6 saat ısıtıldı. Ağırlık olarak sıfırdan % 3xe kadar Lİ2CO3 içeren sekiz farklı örnek hazırlandı. Örneklerin x-ışını difraksiyon desenleri, direnç-sıcaklık davranışları, tarama elektron mikroskop görüntüleri ve difransiyel ısıl analizleri incelendi. 650 °C de Lİ2CO3 katkılamanın (Bi, Pb)-2212 faz oranını azalttığı, Ca2Pb04 oranını ise arttırdığı gözlendi. Li2C03 katkılama ile örneklerin normal hal dirençlerinin arttığı, süperiletkenlike geçiş sıcaklığının azaldığı ve örgü parametrelerinin aynı kaldığı gözlendi. Ağırlık olarak 3 %' e varan Li2C03 katkılama (Bi, Pb)-2212fazının çözülme sıcaklığını 50 °C kadar düşürmekte, takriben 750 °C de bir sıvı faz oluşumuna yol açmaktadır. Gözlemlerimiz (Bi, Pb)-2223 yüksek sıcaklık fazının (Bi, Pb)-2212 ve Ca2Pb04 fazlan kullanılarak yaklaşık 750-800 °C de oluşturulabileceğini öngörmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECTS OF Li ADDITION ON THE PROPERTIES OF Bi-BASED SUPERCONDUCTORS Ö?ÜN, Şamil Emre M.S., Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Hüsnü Özkan Co-Supervisor: Prof. Dr. Nizami Gasanly January 2003, 42 pages The effect of Li addition on the formation and properties of Pb containing Bi- based superconductors has been studied. Three successive thermal sintering cycles have been applied to the oxides adjusted for the nominal composition, Bii.6Pbo.4Sr2CaCu208+d. First two cycles, at 800 °C for 36 hours and at 840 °C for 90 hours without Lİ2CO3 and the last cycle at 650 °C for 6 hours with Lİ2CO3 added. Eight different samples having Lİ2CO3 from 0.0 up to 3.0 weight % have been synthesized. X-ray diffraction patterns, resistivity-temperature behaviors, scanning electron microscopy and differential thermal analysis of the samples have been examined. The Li2C03 addition at 650 °C decreases the fraction of (Bi, Pb)-2212 and increases that of Ca2Pb04. The normal state resistances of the samples increase, the onset Tc values decrease and the lattice parameters almost 111remain the same with Lİ2CO3 addition. Lİ2CO3 addition up to 3.0 wt % decreases the melting temperature of (Bi, Pb)-2212 phase by about 50 °C to induce a liquid phase at about 750 °C. Our observations suggest that the high Tc phase, (Bi, Pb)- 2223 may be formed at about 750-800 °C using the precursors, (Bi, Pb)-2212, Ca2Pb04 doped with Li2C03.