Designing urban space with the tolls of the development legislation
İmar mevzuatının araçlarıyla kent mekanını tasarlamak
- Tez No: 173089
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ADNAN BARLAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: kent biçimi, kentsel tasarım, kentsel kodlama, tasarım kontrolü, imar mevzuatı, imar planlaması, egemenlik bölgesi kademelenmesi vı, urban form, urban design, urban coding, design eontrol, development legislation, development planning, territorial hierarchy. iv
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZ İMAR MEVZUATININ ARAÇLARIYLA KENT MEKANINI TASARLAMAK BAŞ, Yener Aralık 2003, 138 sayfa 1960'lardan bu yana kentsel tasarımın kapsamı kentin biçimlenme sürecini bir bütün olarak kapsayacak şekilde genişlemiştir. Bu açıdan kentsel kodlama, planlama ve tasarım süreçlerim bütünleştiren bir düzenek olarak kentsel planlamanın ayrı bir dalı haline gelmiştir. Böylece tasarım kontrolü özellikle batı ülkelerinde, kentsel gelişimi kontrol eden yasal sistemlerin çok önemli bir parçası olmuştur. Türkiye'de imar mevzuatının bir kentsel kodlama sistemi olarak kentsel tasarım ve tasarım kontrolü açısından çeşitli sorunlar içermesine rağmen kent biçiminin kontrolünde makro ölçekten mikro ölçeğe kadar uzanan önemli araçlar sunduğu söylenebilir. Bu çalışmanın amacı imar mevzuatının bir tasarım kontrol sistemi olarak yeteneklerini ve eksikliklerini incelemektir. Türkiye'de planlı kent alanları için en çok dile getirilen eleştiri apartmanlaşma olarak adlandırılan ve kent mekanlarının giderek aynılaşmasına yol açan süreç sonucunda mekansal çeşitliliğin ve yerleşmelerin özgün karakterlerinin yok olmasıdır. Bu sorun temelde planlama sürecinden kentsel tasarınım dışlanmasıyla ilişkilidir. Türkiye'deki planlama yaklaşımı kentsel tasarıma ilişkin kaygılan gözardı ederek yalnızca mülkiyetin yeniden düzenlenmesine yönelmiştir. Dolayısıyla sorun mevzuattankaynaklanan teknik bir hatanın ötesinde, yasal araçların sunduğu olanakların değerlendirilmesinin bir sonucudur. Ancak, yasal araçlar kentsel tasarımın ölçütlerini ön plana alan bir yaklaşım içinde etkin olarak kullanıldığı durumda, kent mekanın çeşitliliği ve zenginliği açısından daha yeterli mekanlar yaratmak mümkün olabilir. Çalışmada sınanan temel önerme budur. Bu çerçevede, ilk olarak kentsel kodlama ve tasarım arasındaki ilişki tarihsel gelişimi içinde incelenmiş ve tasarım kontrol kademelenmesi için bir model tanımlanmıştır. Daha sonra bu model çerçevesinde Türkiye'deki imar mevzuatı değerlendirilmiştir. Son olarak mekanın egemenlik bölgesi kademelenmesi bir tasarım kriteri olarak ele alınmış ve yasal araçların bu kademelenmedeki kritik elemanlar olan geçiş alanlarının kontrolündeki yeterliliği sınanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESIGNING URBAN SPACE WITH THE TOOLS OF THE DEVELOPMENT LEGISLATION BAŞ, Yener December 2003,138 pages Since 1960s, the scope of urban design broadened in a way that to control the formation process of urban space as a whole. in this respect urban coding became a distinct branch in urban planning as an integrating mechanism of planning and design processes. Thus, design control has become a crucial part of the development control systems especially in the western countries. Although the development legislation in Turkey as an urban coding system has various weaknesses about urban design and design control, it provides important tools to control urban form from macro scale to micro scale. Aim of this study is to analyze the capabilities and deficiencies of the development legislation in Turkey as a design control system. The mostly stated complaint about the planned areas in the cities of Turkey is the loss of diversity and peculiar character of settlements as a result of the homogenization of their spatial pattern, namely apartmentalization. This problem is basically related with the exclusion of urban design from the planning process. The planning approach in Turkey merely oriented to readjustment of property appropriate to small-scale development, ignoring the concerns in regard to urban design. Therefore, beyond a technical fault resulting from the legislation, this is an outcome IIIof the way legal tools are used that does not realize the value of potential possibilities in the legislation. However, if the legal tools are used efficiently in an approach that bring the considerations of urban design into fore, it might be possible to come out with more satisfactory environments in terms of diversity and richness of urban space. This is the basic hypothesis examined in this study. in this context, firstly the relation between urban coding and design is investigated in its historical development and a hierarchical model for design eontrol is defined. Then the development legislation in Turkey is evaluated in the frame of this model. Finally, territorial hierarchy of space is taken up as a design criterion and the capaeity of legal tools in eontrol of the transitional zones, which are critical elements of territorial hierarchy, is examined.