Gelatin based drug release systems for thalassaemia treatment
Talasemi hastalığının tedavisinde jelatin bazlı ilaç salım sistemleri
  1. Tez No: 173107
  2. Yazar: AYSEL KIZILTAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KEZBAN ULUBAYRAM, PROF.DR. NESRİN HASIRCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Talesemi, Desferal, jelatin, mikroküre, film, kontrollü salım vı, Thalassaemia, Desferal, gelatin, microsphere, film, controlled release IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bölümü
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZ TALASEMİ HASTALIĞININ TEDAVİSİNDE JELATİN BAZLI İLAÇ SALIM SİSTEMLERİ Kızıltay, Aysel Yüksek lisans, Biyoteknoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı Ortak Tez Yöneticisi:Doç. Dr. Kezban Ulubayram Ocak, 2003, 83 sayfa Talasemi, kronik anemi olarak tanımlanan kalıtsal bir kan hastalığı olup Talasemi hastalarında kronik kan naklinden dolayı demir birikmesi meydana gelmektedir. Dolayısıyla bu hastalar demir tutuculara ihtiyaç duymaktadırlar. Günümüzde kullanılan Desferal, pahalı bir ilaç olup deri altından uzun süreli uygulama gerektirmektedir. Bu yüzden ilacın alternatif uygulama yöntemlerine ihtiyaç vardır. Doğal, toksik olmayan biyoyıkımlı polimer bazlı kontrollü salım sistemleri farmasötik uygulamalarda çok büyük potansiyele sahiptir. Bu çalışmada, jelatin bazlı Desferal taşıyıcı sistemler hazırlanmıştır. Bu amaçlajelatin mikro küreler yağ/su emülsiyon metoduyla, filmler ise döküm metodu ile elde edilmiştir. Sistemlerin dayanıklılığı glutaraldehit ve karbodimit ile artırılmıştır. Mikrokürelerin ortalama çapları 75-104 um aralığında elde edilmiştir. Hazırlama koşullarına bağlı olarak, jelatin sistemlerin tamamen çözünmesi için gereken süre saatlerden haftalara uzatılmıştır. Dolayısıyla Desferal yüzde salım değerleri bir hafta içinde 12-82% değerleri arasında çıkmıştır. Mekanik test sonuçlarına göre jelatin filmlerin çekme mukavemeti değerleri 0.14-0.69 MPa, maksimum uzama oranı 26.49-109.38% ve esnemezlik katsayısı değerleri 0.12-1.29 MPa aralığında çıkmıştır. Çapraz bağlayıcı kullanılmayan filmler için çekme mukavemeti, maksimum uzama oranı ve esnemezlik katsayısı değerleri sırasıyla 0.02 MPa, 48.93% and 0.05 MPa olarak bulunmuştur. Desferalin jelatin fiilmlerden yüzde geçiş miktarı 300 dak içinde 34-67% değerleri arasında bulunmuştur. Sonuç olarak bu tür jelatin yapıların Desferal taşıyıcı sistem olarak iyi birer aday oldukları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GELATIN BASED DRUG RELEASE SYSTEMS FOR THALASSAEMIA TREATMENT Kızıltay, Aysel MS., Department of Biotechnology Supervisor: Prof. Dr. Nesrin Hasırcı Co-Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Kezban Ulubayram January, 2003, 83 pages Thalassaemia is an inherited blood disorder characterised by chronic anaemia and the patients develop iron overload from chronic blood transfusions, therefore require iron chelating drugs. Desferal, is one currently available drug, which is expensive and requires prolonged subcutaneous infusions. Therefore, alternative ways of delivery of this drug, are needed. Controlled release systems based on natural, nontoxic and biodegradable polymers, have great potential in pharmaceutical applications. In this study, gelatin based Desferal carrying systems were developed. For this purpose gelatin microspheres and films were prepared by oil/water emulsion method inand by casting, respectively. Stabilities of the systems were enhanced by using glutaraldehyde and carbodiimide. The mean diameters of microspheres were obtained in the range of 75 \xm and 104 urn. Depending on the preparation conditions, the time needed for complete dissolution of gelatin matrices was extended from hours to weeks. Therefore, percent Desferal release values were found to be in the range of 12-82% in 7 days. Mechanical test results demonstrated that, gelatin films had the values in the range of 0.14-0.69 MPa for tensile strength, 26.49- 109.38% for strain at break and 0.12-1.29 MPa for elastic modulus. For uncross- linked films tensile strength, strain at break and elastic modulus values were found as 0.02 MPa, 48.93% and 0.05 MPa, respectively. Percent permeated amount of Desferal from gelatin films were found in the range of 34-67% in 300 min. As a conclusion, these kind of gelatin matrices can be good candidate as Desferal carrying systems.