Tokat kentinin ticaret mekanları '19.- 20. yüzyılda meydan semti'
Trade area of Tokat city, 'Meydan district at 19.- 20. century'
- Tez No: 173446
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYAT AKKOYUNLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, Meydan, Hatuniye Camii, Tokat, Çarşı, Esnaf, Ticaret, Köylü Pazarı, Topografya, Kale altı, Ottomans, Meydan, Hatuniye Mosque, Tokat, market, Tradesman, trade, Village bazaars, Topography, Under castle
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Tokat Kentinin Ticaret Mekânları ' 19. - 20. Yüzyılda Meydan Semti', Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Bu çalışmada 19. ve 20. Yüzyılda“Ortak yaşamın önemli bir parçası”olarak Tokat kent dokusunda yer alan Meydan Semtine ticari ve sosyal açıdan bakılmaya çalışılmıştır.Kent içi hizmet ilişkileri açısından Tokat'ın önemli mekanlarından birini oluşturan“Meydan”güçlü topografik etkenler sonucunda kent içinde kendiliğinden oluşmuş bir alandır.Osmanlı öncesindeki konumu ve fonksiyonu hakkında pek bilgi bulunmayan semt için 'Tokat kentinin çekirdek kısmıdır" dense yanlış olmaz.Bu konumu Meydan Semtini ticari,dini,kültürel aktivitelerin yapıldığı ana mekan haline getirmiştir.Kale altı yerleşimi olarak kent dokusunda vücut bulması Meydan Semtini kentin nabzının attığı yegane mekan yapmıştır.Tüm Osmanlı kentlerinde karşımıza çıkan cami-çarşı birlikteliği; Tokat'ın Meydan Semtinde de geçerlidir.Hatuniye Camisi, çarşı yaşamında ticareti yönlendiren yegane birim görevindedir.Çarşının önemli dinamikleri arasında yer alan meslek grupları,esnaf ve müşteriler çarşıdaki sosyal ortamı hazırlayan unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. Dini ve etnik faktörler ise, Meydan Semtindeki ticareti zenginleştiren unsurlar olarak çarşı yaşamında boy göstermektedir.Tokat kentinin önemli ticaret mekanlarından olan Meydan Semtinin ele alındığı bu tez çalışmasında; Osmanlı kentlerindeki çarşı yaşamının yalnızca ticaret üzerine kurulu birimler olmadığı, sosyal ilişkiler,dini faktörler ve etnik yapılarıyla bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
“Trade area of Tokat City”Meydan district at 19 - 20 Century Graduate License thesis. This study is trying to overview on the Meydan District which held an important“Common lieving area”within the Tokat City tissue from social and commercial point.“Meydan”is a ground formed it self at end of strong topographic effects in regard with intercity services. There is not any sufficient information on this district about its position and functions before the Ottoman era“however if we say it is the core of the Tokat city”it will nor be wrong. This position makes it unique major area where all the commercial, religious and cultural activities were performed. If we say heart of the city is beating there it will not be a wrong thought. Mosque and market synergy is also valid in the Meydan district of Tokat as it was in the other Ottoman cities. Hatuniye mosque is the unique unit orientating the commerce of the market life. Other important dynamics of the market are the various vocational groups; tradesman's and customers are primary matters preparing the social milieu. Religious and ethnic factors are showing enrichment matters of the trade in Meydan district. This study of this thesis undertaking Meydan district, is also tried to emphasize these market areas of the Ottoman cities are not units performing trade only but also must be evaluated with their social relations, religious factors and ethnic structures as a whole.