Çinli ve Türk yöneticilerinin işe yönelik tutumlarının geleneksel Çin ve Türk Kültürleri açısından karşılaştırılması
Camparing work-related attitudes of chinese and Turkish managers in terms of chinese and Turkish cultures
  1. Tez No: 173787
  2. Yazar: DİLBER NUR HİDAYET
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MAHMUT ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kültür, Çin Geleneksel Kültürü, Konfüçyüs'çülük, Türk Geleneksel Kültürü, Çinli Değerler Anketi, Culture, Chinese Traditional Culture, Confucianism, Turkish Traditional Culture, Chinese Values Survey
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tezin amacı Konfüçyüs'çü değerlerin, aynı zamanda Çin ve Türk geleneksel kültürlerinin günümüzdeki iki ülke yöneticilerinin işe yönelik tutumlarına olan etkisini araştırmaktır. İki bölüm halinde sunulan bu çalışmanın Giriş bölümünde araştırmanın arka planı, amacı ve alanı üzerinde durulmuştur. Birinci bölümde, kültür temel kavramından yola çıkarak ulusal kültür ve geleneksel kültür tanımlanmıştır. Çin geleneksel kültürünün genel çerçevesi çizilirken, önemli kültür öğeleri olan Konfüçyüs'çülük, Taoizm, Budhisizm ve Mohizm ayrı konu başlıkları olarak ele alınmıştır. Türk geleneksel kültürünün özellikleri ve modernleşme sürecinin etkisi incelenirken, geleneksel kültürün iki ülke yöneticilerinin işe yönelik tutumundaki etkisi teorik olarak tespit edilmiştir. İkinci bölümde, geleneksel kültür değerlerine ilişkin bulgulara yer verilmiştir. 1980 yıllında Hofstede'nin ortaya koyduğu kültürün dört boyutu ve sonra Michael Haris Bond'un 1985 yılında 23 ülkede uygulayan Çinli değerler anketi (CVS) çalışmasının sonucu tespit ettiği kültürün beşinci boyutu Çin'in geleneksel kültürünün ana başlıklarını oluşturmaktadır. İlgili anket Türkçe ve Çinceye çevrilerek Çin ve Türkiye'de alan araştırması yapılmıştır. Elde edilen anket cevapları SPSS 12 paket programlar vasıtasıyla analiz edilerek, Türk ve Çinli yöneticinin işe yönelik tutumundaki geleneksel kültür etkisinin bir karşılaştırılması yapılmıştır. Son olarak çalışmamızın genel bir değerlendirmesi yapılarak bazı dikkat çekici önemli noktalar belirtilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present thesis is to study the effects of both Confucian values and the Chinese and Turkish cultures on work-related attitudes of the managers of the two countries in our day. The Introduction of this study, which is submitted in two parts, explains the background, purpose and scope of the study. The first part defines the national culture and traditional culture starting from the basic concept of culture. A general fraime of the Chinese culture has been outlined and Confucianism, Taoism, Buddhism and Mohism which are important cultural components have been handled under separate headings. The properties of the traditional Turkish culture and modernization process have been reviewed and the effects of the traditional culture on work-related attitudes of the managers of both countries have been determined theoretically. The second part handles the findings related with traditional cultural values. Four dimensions suggested by Hofstede in 1 980 and the fifth dimension as a result of the Chinese values survey (CVS) by Michael Harris Bond, applied in 23 countries in 1985, form the main headings of traditional Chinese culture. The said study has been translated into Turkish and Chinese and a field study has been conducted in Turkey. Responses to the survey have been analyzed by means of SPSS 12 package programs and the effects of the traditional culture on work-related attitudes of the Turkish and Chinese managers have been compared. Finally, the study has been evaluated in general and some significant points have been indicated.