Kamu hastane yönetiminde etkinliğin ölçülmesi: Kadın doğum hastaneleri örneği
Efficiency measurement in public hospitals: Public maternity hospitals
  1. Tez No: 173866
  2. Yazar: MEHTAP ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KEMAL ÖKTEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: VZA, kamu hastaneleri, kadın doğum, etkinlik, yönetim, DEA, public hospital, maternity, efficiency, management
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, seçilmiş bazı kamu hastanelerinin etkinliğini ortaya koymaktır. Çalışma planlaması esnasında, girdi ve çıktı çeşitliliği problemine karşı çeşitli yaklaşımlar gözden geçirilmiştir. Sonuç olarak ise birden fazla girdi ve çıktıyı aynı anda hesaba katarak ölçüm yapan Veri Zarflama Analizi bu çalışmada kullanılmak üzere benimsenmiştir. Bu tezde, ikinci basamak sağlık hizmeti sunan ve iyileştirilmesi gereken birden çok girdisi ve çıktısı bulunan kadın doğum hastanelerinin etkinliğinin ölçülmesi için VZA kullanılmıştır. Çalışma, etkinliğin tanımı ve hastanelerin etkinlik ölçümüne neden ihtiyaç duydukları konulan açıklanarak başlamaktadır. Oran analizi ve regresyon analizi gibi alternatif etkinlik ölçüm teknikleri VZA'nın teorik avantaj ve sınırlılıkları bağlanımda kıyaslanmıştır. Daha sonra, Sağlık Bakanlığına bağlı kadın doğum hastaneleri VZA ile değerlendirilmiştir. Bulgular, kurumsal bazda atıl değerlerin teorik etkileri anlamında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to point out the technical efficiency in some selected public hospitals. In designing the study a variety of approaches for handling output and input diversity were considered. Ultimately an innovative technique that simultaneously takes into account multiple inputs and outputs in the computation of technical efficiency was adopted for use in this study. In this thesis we evaluate Data Envelopment Analysis in application to public maternity hospitals which provide secondary health care and are characterized by multiple outputs and inputs and which are to need to improved methods for measuring efficiency. The study begins by defining efficiency and the need for efficiency measures for hospitals. Alternative efficiency measurement techniques, including ratio analysis and statistical regression analysis, are compared with DEA to review the theoretical strengths and limitations of these methodologies. A set of maternity hospitals of Ministry of Health of Turkey is evaluated using DEA. The findings are discussed in terms of the theoretical implications for the concept of organizational slack and the implications for hospital management.