Anaokuluna devam eden beş-altı yaş çocuklarının matematiksel becerileri ile görsel algı becerilerinin karşılaştırılması
A comparison of the mathematical and visual perception abilities of five-six years old children attending pre-school education
  1. Tez No: 173899
  2. Yazar: MİNE ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BELMA TUĞRUL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, matematik, görsel algı, Preschool education, mathematic, visual perseption
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu araştırma, anaokuluna devam eden beş-altı yaş çocuklarının matematik yetenekleri ve görsel algı becerilerinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın ömeklem grubunu Ankara Özel Tevfik Fikret Anaokuluna devam eden 68' i 6 yaş 32' si 5 yaş grubu çocukları oluşturmaktadır. Çocukların görsel algı becerilerini ölçmek amacıyla DTVP-2 Gelişimsel Görsel Algı Ölçeği, matematik yeteneklerini ölçmek amacıyla Bracken Temel Kavram Ölçeği (Gözden Geçirilmiş Formu) kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde; Friedman varyans analizi, t-Test, Mann-Whitney U test ile değerlendirme yapılmış ayrıca verilerin değerlendirilmesinde frekans dağılımları ve yüzdeleri, Pearson korelasyon katsayıları hesaplanmıştır. DTVP-2 Gelişimsel Görsel Algı Testi için de güvenilirlik analizleri yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda çocukların matematik becerileriyle görsel algı becerileri arasındaki korelasyon katsayısının yüksek ve istatistiksel olarak önemli olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
A study has been conducted in order to compare and contrast the mathematical and visual perception abilities of 5-6 years old children who attend pre-school education. The sample group taken for the investigation is a group of children attending Ankara Özel Tevfik Fikret Anaokulu, 68 of whom are six year olds and 32 of whom are five year olds. The DTVP-2 (Developmental Test of Visual Perception) was used to assess the visual perception abilities of the children, whereas BBCS-R (Bracken Basic Concept Scale-Revised) was applied for the evaluation of the mathematical abilities. For the data analysis of the study Friedman Variance Analysis, t-Test, Mann- Whitney U tests were used. In addition, for the evaluation of the data, the frequency distributions, percentages, and Pearson Correlation coefficients were calculated. Furthermore, reliability analysis for the DTVP-2 (Developmental Test of Visual Perception) was conducted. As a result, it is concluded that there exists a high correlation coefficient between the mathematical and visual perception abilities of the children, which is of high statistical importance.