Radikal demokrasi teorisi ve uygulanabilirliği: Farklı yerel yönetim deneyimleri
Radical democracy theory and its applicability: Different local govermental experiences
- Tez No: 174961
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METE KAAN KAYNAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Radikal Demokrasi, Porto Alegre, Fatsa, Hopa, Kent Meclisleri, Yerel Demokrasi, Radical Democracy, Porto Alegre, Fatsa, Hopa, City Councils, Local Democracy
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmada, liberal demokrasi eleştirilerinden doğan radikal demokrasi teorisi incelenerek teorinin uygulanabilirliği için, yerel düzeyden demokratik pratiklerin geliştirilmesi yaklaşımının bir araç olup olamayacağı analiz edilmiştir. Bu bağlamda,“demokrasiyi demokratikleştirmek”yaklaşımı etrafinda liberal demokratik işleyişi genişletmek hedefiyle girişimlerde bulunan Porto Alegre, Fatsa, Hopa örnekleri ile ve kimi kent meclisi uygulamaları hakkında bilgiler aktarılmış ve bu deneyimlerin radikal demokrasi teorisi ile örtüştüğü noktalar analiz edilmiştir. Çalışmada, söz konusu deneyimlerin, radikal demokrasi teorisinin öngördüğü değerlerin hayata geçirilmesi açısından, bundan sonraki girişimler için birer örnek olduğu düşüncesiyle, teorinin yerel düzeyden demokrasinin geliştirilmesi ile uygulanabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main aim of this thesis is to analyse radical democracy theory and to suggest to improve local democracy as the area of applicability of this theory. For this aim, some different local democratic experiments such as Porto Alegre in Brasil, Fatsa and Hopa in Turkey, and some other self-governmental experiments in Turkey, USA, England, India and Mexico are examined. The thesis argues mat there is responsiveness between the thought of importance of local democratic culture and the radical democratic approach. After analysing these overlapping points the thesis concludes that radical democracy theory coulde be applied into the practice through improvement of the local democratic culture in a way which will extend and deepen democracy more.