Ege bölgesi halk mutfağında, sebze ve ot yemeklerinin beslenme kültüründeki yeri ve karakteristiği
In public kitchen of Aegean Region the place characteristic of vegetable and herb dishes in nutrition culture
- Tez No: 174962
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖZKUL ÇOBANOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aegean Region, public kitchen, eatable herbs, vegetable, food culture
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Halk Bilimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
Ege Bölgesi halk mutfağında önemli bir yeri olan sebze ve yabani otların gıda olarak kullanımı; beslenme, yemek ve kültür ilişkileri açısından karakteristik özellikler gösterir. Ege'de yabani otlan tanıma ve bunlardan yararlanması bilgisi tamamen“halk bilgisine”dayalıdır. Ekonomik anlamda da ucuza elde edilen yabani otlarla beslenme, geleneksel beslenme tarzı içinde doğayla tam bir uyumu da beraberinde getirmektedir. İlkbaharın başlangıcından itibaren bölgedeki halkın tamamına yakınının, sağlık açısından yararına (şifalı olduğuna) inanarak yediği yabani otlara, beslenmesinde yer vermesinin temel sebebi, yabani otların insanların alışkanlık ve damak tatlarına uygunluğudur. Yabani ot ve sebzelerle yapılan yemek bilgisi bir sonraki nesle, kadınlar tarafından geleneksel yemek çeşitleri ve pişirme usulleriyle taşınmaktadır. Bölgede sebze ve yabani otların elde edilmesi, gıda olarak tüketimi ve tüketim biçimleri, bunlardan yapılan yemek türleri ve bunların çeşitliliği, pişirme teknikleri 'Ege usulüne' dayanır. Tüm yemek türlerinde zeytinyağı kullanımı öne çıkmaktadır. Sebze ve otlar çiğ, pişmiş veya her iki durumda tüketilebilmektedir. Ot yemekleri genellikle çok pişirilmeden hafif kavrularak ya da haşlanarak yumurta ve yoğurtla protein değeri zenginleştirilerek tüketilmektedir. Yemekler; yahni (etli ya da etsiz), dolma, sarma, börek, salata, turşu, reçel vb. farklı türlerde ve yahnileme, kavurma, haşlama, közleme, kızartma gibi çeşitli teknikler kullanılarak yapılmaktadır. Sebze ve yabani otlar besin-sağlık ilişkisine göre besin değeri açısından, vitamin ve mineraller bakımından insan sağlığı için gereklidir. Yabani otların çoğu, besin analizi karşılaştırması yapılan bazı sebzelerden daha fazla besleyici özelliği olup ayrıca vitaminler (özellikle vitamin C), riboflavin, karoten, mineral maddeler (özellikle kalsiyum) bakımından da sebzelerin birçoğundan daha zengindir. Anahtar Sözcükler : Ege Bölgesi, halk mutfağı, yenilebilir otlar, sebze, yemek kültürü.
Özet (Çeviri)
In public kitchen of Aegean Region, vegetables and wild plants have importance and the usage of these vegetables and wild plants show characteristic features in nutrition, food and culture relationships. In Aegean, knowing the wild plants and using the information from these are based on“folklore”. Nutrition with wild plants, which is also economical, within the traditional nutrition style is in tune with the nature. From the beginning of the spring, nearly all of the people in the region give place to these wild plants that they think healthy (healing) in their nutrition; the main cause of this is the wild plants are appropriate for the people's habits and taste. The food information about wild plants and vegetables is carried out to the next generation by women, with traditional food types and cooking styles. In the region obtaining the vegetables and wild plants, their consumption and consumption forms as a food, the kinds of food cooked with these and their variety, the cooking techniques are based on“the Aegean Style”. In all kinds of food, the usage of olive oil sticks out. Vegetables and herbs can be consumed uncooked, cooked or both. Herb dishes, in general are consumed undercooked, roasted a little or they are consumed boiled and its protein value is enriched by egg and yoghurt. The dishes as fricassee (meaty or meatless), dolma (vegetable stuffed with a mixture of meat and rice), sarma (hot dish made of grape or cabbage leaves stuffed with meat and rice), flan, salad, pickle, jam, etc. are cooked in different types and various techniques such as fricassee, roasting, boiling, frying. According to food-health relationship, vegetables and wild plants are necessary for human health as a matter of nutritional value, vitamins and minerals. Most of the wild plants have a more nutritive feature than some of the vegetables of which food analysis comparisons are made and also wild plants are vitamin (especially vitamin C), riboflavin, karoten, mineral items rich (especially calcium).