Çocukluk çağı çölyak hastalığı olgularının retrospektif değerlendirilmesi
- Tez No: 175104
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN GAZİ KALAYCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çölyak hastalığı, çocuklar, klasik çölyak, atipik çölyak, Celiac disease, children, classical celiac, atypical celiac
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde gluten içeren besinlerin alınmasına bağlı olarak ince bağırsak mukozasında inflamasyon oluşması ile karakterize, yaşam boyu süren bir hastalıktır. Bu çalışmada Ocak 2000-Ocak 2007 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Çocuk Gastroenteroloji Bilim Dalı'nda çölyak hastalığı tanısı konulan hastaların demografik özellikleri, klinik, laboratuvar, histopatolojik bulguları, çölyak hastalığı ile ilişkili hastalıklar ve hastaların glutensiz diyete yanıtları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar klinik bulgularına göre klasik ve atipik çölyak hastalığı olmak üzere iki ana gruba ayrıldı. Ayrıca klinik bulguların tam yaşı ile ilişkisi incelendi. Çalışmamızda çölyak hastalığı tanısı konulan 70 hasta yer aldı. Hastaların 44 (%63)'ü kız, 26 (%37)'sı erkekti. Ortalama tam yaşlan 8,0 ± 4,9 (1,3-18,5) yıl idi. Hastaların 13 (%18,6)'ü 2 yaşm altında, 18 (%25,7)'i 2-7 yaş arasında ve 39(%55,7)'u 7 yaşm üzerindeydi. Klasik çölyak hastalığı grubundaki hastaların ortalama tam yaşı 5,7 ±3,9 (1,3-16) yıl iken atipik çölyak hastalığı grubundaki hastaların ortalama tam yaşı 12,6 ± 2,7 (7,3-18,5) yıl idi. Hastalarımızda en sık görülen yakınmalar kilo alamama veya kilo kaybı, kronik ishal, iştahsızlık, karın şişliği, halsizlik, sorulduk, büyüme geriliği, karın ağrısı ve kusma idi. Tam yaşı yedi ve üstünde olan hastalarda kronik ishal, karın şişliği ve kilo alamama yakınmalarının diğer yaş gruplarına göre daha az olduğu, sorulduk yakınmasına, 2-7 yaş grubunda daha fazla rastlandığı, 7 yaş üzerindeki hastaların karın ağrısı yakınmalarının daha sık olduğu, büyüme geriliğinin 0- 2 yaş grubunda diğer yaş gruplarından daha az olduğu saptandı. Karın şişliği, boy kısalığı, solukluk ve kaşektik görünüm en sık görülen fizik muayene bulguları idi. Hastaların %24'ünde fizik muayene bulguları normaldi. Atipik çölyak hastalarının %48'inde fizik muayene bulguları normal iken klasik çölyak hastalarında bu oran %10 idi. En sık saptanan anormal laboratuvar bulguları demir eksikliği anemisi, hipoalbüminemi, folik asit eksikliği ve transaminaz yüksekliği idi. İmmünglobulin G ve A yapısındaki antigliadin antikorları hastaların %94 ve %70'inde, IgA yapısındaki antiendomisyum antikor %86,5'inde pozitifti. Hastalarda en sık saptanan histopatolojik bulgular; total villöz atrofi (%38,5), parsiyel villöz atrofi (%27) ve subtotal villöz atrofi III (%25,5) idi. Çölyak hastalığı ile başta Tipi DM olmak üzere, epilepsi, selektif IgA eksikliği, tekrarlayan aftöz stomatit, vitiligo, Behçet hastalığı, otoimmün tiroidit, kronik ürtiker ve alopesi gibi hastalıkların birlikteliği mevcuttu. Glutensiz diyete uyumu iyi olan hastaların yakınmaları ve anormal laboratuvar bulgularında belirgin düzelme olduğu, hastalann ilk üç ay içinde hızla kilo aldıkları, üçüncü aydan sonra boy uzama hızında artış olduğu ve bu artışın ikinci yılın sonuna kadar devam ettiği saptandı. Glutensiz diyete uyumun zaman geçtikçe azaldığı ve diyete uyumun bozulması ile yakınmaların tekrarladığı görüldü. Sonuç olarak, klasik çölyak hastalığının hastalarımızda en sık klinik başvuru şekli olduğu ve klasik çölyak hastalarının tam yaşının beklenenden daha büyük olduğu saptanmıştır. Çalışmamızda atipik bulgularla başvuran çölyak hastalığı olgularının da azımsanmayacak sayıda olduğu ve çölyak hastalığı ile birlikteliği olan hastalıkların çeşitliliği dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Celiac disease is a lifelong disease characterized by an inflammation of small intestinal mucosa associated with gluten containing foods in genetically susceptible individuals. In this study, demographic characteristics, clinical, laboratory and histopathological features, associated diseases and response to gluten free diet of the patients diagnosed with celiac disease at Ondokuz Mayıs University, Faculty of Medicine, Department of Pediatric Gastroenterology between January 2000 and January 2007 were evaluated retrospectively. The patients were divided into two groups as classical and atypical celiac disease, according to their clinical features. Association between the age at diagnosis and clinical findings was also examined. There were 70 patients diagnosed with celiac disease. Forty four (63%) patients were female and 26 (37%) patients were male. The mean age at diagnosis was 8,0±4,9 (1,3-18,5) years. Thirteen (18,6%) patients were less than 2 years of age, 18 (25,7%) patients between 2-7 years of age and 39 (55,7%) patients more than 7 years of age. The mean age at diagnosis of patients belong to atypical celiac disease group was 12,6±2,7 (7,3-18,5) years while the mean age at diagnosis of patients belong to classical celiac disease group was 5,7±3,9 (1,3-16) years. Poor weight gain or weight loss, chronic diarrhea, poor appetite, abdominal distension, lassitude, pallor, failure to thrive, abdominal pain and vomiting were the most common symptoms in our patients. We have determined that abdominal pain was more common in patients older than 7 years of age, while chronic diarrhea, abdominal distension and poor weight gain were observed less frequent in this age group, pallor was more common in patients between 2-7 years of age and failure to thrive was less common in patients younger than 2 years of age comparing the other age groups. Abdominal distension, short stature, pallor and cachectic appearance were the most common findings of physical examination. Physical examination was normal in 24% of all patients. Physical examination was normal in 48% of atypical celiac patients, however this ratio was 10% in classical celiac patients. Iron deficiency anemia, hypoalbuminemia, low serum folic acid levels, and elevated serum transaminases were the most common laboratory findings. Immunoglobulin G and A antigliadin antibodies were positive in 94% and 70% of the patients, IgA antiendomysium antibodies was positive in 86,5% of the patients. The most common histopathologic^ features were total villous atrophy (38,5%), partial villous atrophy (27%) and subtotal villous atrophy (25,5%). There were a number of diseases associated with celiac disease mainly Type 1 Diabetes Mellitus. The other diseases were epilepsy, selective IgA deficiency, recurrent aphthous stomatitis, vitiligo, Behcet's Disease, autoimmune thyroiditis, chronic urticaria and alopecia. We have detected that symptoms and anormal laboratory findings of the patients who have good dietary compliance were clearly improved and the patients rapidly gained on weight in the first three months. There was an increase in height velocity after three months and this increase continued until two years after beginning gluten free diet. Compliance to a gluten free diet decreased gradually with time and in this way the symptoms recurred. In conclusion, we determined that classical celiac disease was the most common clinical presentation in our patients and the age at diagnosis of the patients were greater than we expected. In our study the number of celiac patients presented with atypical symptoms was noteworthy and variety of the diseases associated with celiac disease attracts attention.