Genel anestezi uygulanan kalça ve diz protezi girişimlerinde levobupivakain ve bupivakain ile yapılan psoas kompartman bloğunun postoperatif analjeziye etkilerinin ve komplikasyonlarının karşılaştırılması
- Tez No: 175111
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL BARIŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Levobupivakain, bupivakain, Psoas kompartman bloğu, postoperatif ağrı, Levobupivacaine, bupivacaine, psoas compartment block, postoperative pain
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Biz bu çalışmamızda kalça ve diz cerrahisi sonrası postoperatif analjezi sağlamak üzere uyguladığımız psoas kompartman bloğunda bupivakain ve levobupivakainin analjezik etkinliğini ve yan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Elektif, tek taraflı kalça veya diz protezi planlanan, ASA I-II risk grubunda, yaşlan 35-75 arasında olan, 62 erişkin hastaya psoas kompartman bloğu uygulandı. Operasyondan bir gün önce saat 2200 de oral 10 mg diazepam ve 40 mg famotidin ile premedikasyon uygulandı. Pozisyon verilirken hastalara sedasyon ve analjezi için 0.03 mg/kg intravenöz midazolam, 25 fig intravenöz fentanil verildi. Kalp atım hızı (KAH), noninvaziv ortalama arter basınçları (OAB), periferik oksijen saturasyonu (Sp02) blok öncesinde ve blok sonrası 10, 20, 30.dakikalarda ve cilt ışılan da blok öncesinde ve blok sonrası 5, 10, 15, 20, 25 ve 30. dakikalarda kaydedildi. Hastaya psoas kompartman bloğu uygulamak için“ Chayen tekniği ”kullanıldı. 62 hasta çalışma kapsamına alındı ve rasgele 2 gruba ayrıldı. Bîr gruba (n=31)30 mL % 0.5 bupivakain verilirken, diğer gruba (n=31) 30 mL % 0.5 levobupivakain verildi. % 2 lidokain ve l:200.000'lik epinefrin içeren 3 mL test doz verildi. 21 G kateter psoas kompartrnanı içine 3 cm sefale gönderildi. Duyusal blok pinprick (iğne batma duyusu) testi kullanılarak ve diğer ekstremite ile karşılaştırılarak değerlendirildi. Femoral sinir dermatomunda pinprick testi ile duyu kaybının başladığı zaman, duyusal blok başlama zamanı olarak kaydedildi. Duyusal blok kalitesi üç kademeli skala ile belirlendi. Motor blok için femoral sinirin ve obturator sinirin fonksiyonu değerlendirildi. Femoral ya da obturatuar sinirde motor gücün zayıflamaya başladığı zaman, motor blok başlama zamanı olarak kaydedildi. Motor blok kalitesi için üç kademeli skala kullanıldı. Başardı olduğu görülen hastalar 30 dakika sonra cerrahiye verildi. Lokal anestezik verilmesinden sonra santral sinir sistemi veya kardiyovasküler toksisite belirtileri açısından değerlendirildi. IIIAnestezi indüksiyonu intravenöz 5-7 mg/kg tiopental, 1 ug/kg fentanil ile yapıldı ve nöromuskuler blokaj için 0.1 mg/kg vekuronyum uygulandı. Anestezi indüksiy onundan, entübasyondan, insizyondan sonra, insizyondan sonra 5, 20, 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210. dakikalarda, ekstübasyondan hemen sonra ve 5.dk'da OAB, KH ve SpOî değerleri kaydedildi. Entübasyondan 5 dk sonra, insizyondan 5, 20, 30, 60, 90, 120, 150, 180, 210. dakikalarda MAK değerleri kaydedildi. Anestezi idamesine % 50 O2-N2O ve % 1 izofluran karışımı ile devam edilidi. İntraoperatif atropin, efedrin ve fentanil gereksinimleri kaydedildi. Verilen sıvı miktarı ve eritrosit transfüzyon miktarları kaydedildi. Ceırahinin bitiminden 45 dk önce bupivakain grubundaki hastalara % 0.25 'lik bupivakain, levobupivakain grubundakilere % 0.25 'lik levobupivakain ile 5 mL/saat infüzyon hızmda kateterden lokal anestezik infüzyonuna başlandı ve postoperatif 48 saat devam edildi.. Postoperatif dönemde ayılma odasında herhangi bir komplikasyon olmaması halinde KH, OAB, Sp02'lan 0, 5, 10, 15, 30, 45, 60, 120. dakikalarda kaydedildi. Hasta kontrollü analjezi yönteminde tramadol kullanıldı ve tramadol tüketimi 0-3, 3-24, 24-48 saatlik periyotlar arasında kaydedildi. Hastaların ağrı şiddetini değerlendirmek için 0-10 cm'lik (0 ağrı yok, 10 dayanılmaz ağrı) görsel ağrı skalası (VAS) kullanıldı. Ayılma odasına geldiğinde (O.dk), 3., 6., 12., 24., 48., saatlerde istirahatte ve hareket sırasında VAS'lan değerlendirildi. Çalışmamızda, hem % 0.5 konsantrasyonda bupivakain, hem de %0.5 konsantrasyonda levobupivakain grupları arasında, hemodinamik parametrelerde, blok sonrasında, intraoperatif ve postoperatif dönemde benzerdi. İntraoperatif atropin ve efedrin gerekshıirni, postoperatif dönemde istirahatte ve hareket halinde VAS değerleri ve postoperatif tramadol tüketimi bakımından da gruplar arasında fark yoktu. Hiçbir olguda toksisiste belirtisine rastlanmadı. Sonuç olarak; çahşmamızda % 0.5 konsantrasyonda levobupivakain ve rasemik bupivakainin benzer hemodinamik etki, analjezik etkinlik, blok kalitesi sağladığı bulunmuştur. Psoas kompartman bloğu uygulanacak olgularda iki lokal anestezikte güvenle kullamlabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to compare the analgesic efficacy and side effects of bupivacaine and levobupivacaine in the psoas compartment block that we applied to provide postoperative analgesia after hip and knee surgery. 62 adult patients between the ages of 35-75, on whom elective unilateral hip or knee prosthesis was planned, were applied psoas compartment block. Premedication was done with oral 10 mg diazepam and 40 mg famotidin one day before the operation at 10 pm. 0.03 mg/kg intravenous midasolam, 25 u.g intravenous phentanyl were administered to the patients for sedation and analgesia during positioning. Heart beat rate (HBR), noninvasive average arterial pressures (AAP), peripheral oxygen saturations (Sp02) were recorded in 10th, 20th, 30th minutes before and after the block and 4T1 rf^ 4*lt $h ttt skin temperatures were recorded in 5 , 10 , 15 , 20 and 30 minutes before and after the block. Chayen technique was used to apply psoas compartment block to the patients. 62 patients were included to the study and randomized into 2 groups. One group (n=31) was administered 30 ml 0.5 % bupivacaine while the other group (n=31) was administered 30 ml 5 % levobupivacaine. 3 ml test dose including 2 % lidocaine and 1:200.000 epinephrine were administered. 21 G catheter was sent into 3 cm sephale of psoas compartment Sensual block was evaluated using pinprick (sense of meedle prick) and by comparing with the other extremity. The time that sensual loss started in femoral nerve dermatome was recorded as sensual block starting time. Sensual block quality was determined with three graded scale. Function of femoral nerve and obturator nerve were evaluated for motor block. The time when motor power started weakening in femoral or obturator nerve was recorded as motor block starting time. Three graded scale was used for motor block quality. The patient who seemed to achieve were sent for surgery. The symptoms were evaluated in terms of central nerve system or cardiovascular toxicity after administration of local anesthetics. Anesthesia induction was performed with 5-7 mg/kg thiopental, 1 u,g/kg phentanyl and 0.1 mg/kg vecuronium was applied for neuromuscular blockade. AAP, HR and Sp02 levels were recorded at 5th minute, right after extubation, in 5th, 20th, 30th, 60th, 90th, 120th, 150th, 180th, 210th minutes after incision, after anesthesia induction, entubation, incision. MAC levels were recorded 5 minutes after entubation and in 5th, 20th, 30th, 60th, 90fc, 12001, 150th, 180th, 210th minutes after incision. Anesthesia was continues with 50 % O2-N20 and 1 % isoflurane mixture. Intraoperative atropine, ephedrine and phentanyl requirements were recorded. The administered liquid amount and erythrocyte transfusion amounts were recorded.0.25 % bupivacaine was started to the patients in bupivacaine group, 0.25 % levobupivacaine was started to the patients in levobupivacaine group and local anesthetic infusion with 5 ml/hour rate from catheter was started 45 minutes before termination of surgery and was continued for 48 hours postoperatively. HR, AAP were recorded in 0, 5th, 10tt, 15th, 30th, 45*, 60*, 120th minutes in case no complications occurred in postoperative period. Tramadole was used for patient controlled analgesia and tramadole consumption was recorded between 0-3, 3-24, 24-48 hour periods. 0-10 cm visual pain scale (VPS) (0-no pain, 10 severe pain) was used to evaluate the pain level of patients. The VPSs were evaluated at the time patient arrived in the recovery room (0th min), in 3rd, 6th, 1201, 24th, 48th hours during rest and movement. In our study, hemodynamic parameters were similar in both 0.5 % bupivacaine group and 0.5 % levobupivacaine groups intraoperatively and postoperatively after block. There was no difference in terms of intraoperative atropine and ephedrine requirement, VPS in postoperative period, during rest and mobility and posroperative tramadole consumption. Toxicity symptoms were not encountered in any of the cases. In conclusion, in our study it was found that levobupivacaine of 0.5 % concentration and racemic bupivacaine provided similar hemodynamic effect, analgesic efficacy, block quality. Both local anesthetics can be used safely in the patients who will be applied psoas compartment block.