Erişkin bireylerde difteri ve tetanoz antikor düzeylerinin saptanması
Determination of diphtheria and tetanus antibody levels among adult individuals
  1. Tez No: 175162
  2. Yazar: GONCA ÖZYAZICI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YASEMİN ÖZTOP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Difteri, tetanoz, IgG, erişkin, Diphtheria, tetanus, IgG, adult
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
vıı ÖZET ERİŞKİN BİREYLERDE DİFTERİ VE TETANOZ ANTİKOR DÜZEYLERİNİN SAPTANMASI Sivas il merkezinde yaşayan 15 yaş ve üzerindeki erişkinlerin difteri ve tetanoza duyarlılıklarının saptanması amaçlandı. Rastgele seçilen 186 (%50,3) erkek, 184 (%46,7) kadın olmak üzere 370 kişiden alman kan örneklerinde ELISA (Enzyme-Linked Immuno Sorbent Assay) ile difteri ve tetanoz IgG antikorları araştırıldı. Antikor düzeyleri0,1 IU/mL'nin üzerinde tam korunmalı olarak üç grupta değerlendirildi. Çalışmaya alman bireylerin %56,5'inin difteri, %63,7'inin tetanozdan tam korunduğu ve korunan bireylerde cinsiyetler arası farkın olmadığı bulundu (p>0,005). Difteri ve tetanoz için tam korumalı antikor düzeyine sahip bireylerin oram sırasıyla, 15-24 yaş grubunda %60.8 - %99.2, 25-34 yaş %56.1 - %53.7, 35-44 yaş grubunda %62.1 - % 47.0, 45-54 yaş grubunda %48.9 - %40.0, 55-64 yaş grubunda %38.5 - %32.3, 65+yaş grubunda %53.8 - %30.8'di. Tetanoz için 15-24 yaş sonrası, difteri için tüm yaş gruplarında korunan bireylerin oranının düşük olduğu bulundu. Bu nedenle erişkin bireylerin her iki hastalıktan korunmasını sağlamak amacıyla uygun aşı programlarının geliştirilmesi toplum sağlığı açısından yarar sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
vm SUMMARY DETERMINATION OF DIPHTHERIA AND TETANUS ANTIBODY LEVELS AMONG ADULT INDIVIDUALS It has been aimed to determine the susceptibilities of the adult individuals living in Sivas city centre, over 15 years for diphtheria and tetanus. IgG antibodies against diphtheria and tetanus have been examined by ELISA (Enzyme Linked Immuno Sorbent Assay) in blood samples from 370 random-selected individuals, of whom 186 were male and 184 were female. Antibody levels evaluated in three groups considering the level 0.1 IU/ml as full protective. It has been found that %56,5 of the individuals included in the study were full protective against diphtheria and of %63.7 were against tetanus and no difference was seen between gender in these full protective group.The rates of the individuals who have full protective level against diphtheria and tetanus were %60.8 - %99.2, %56.1 - %53.7, %62.1 - %47.0, %48.9 - %40.0, %38.5 - %32.3, %53.8 - %30.8 in the age groups 15-24, 25-34, 35-44, 45-54, 55-64, 65+ respectively. The rate of the individuals with full protective antibody level has been determined low in the 15-24 age group for tetanus and for all age groups for diphtheria. So, it will pay benefit to develop proper vaccination programs to protect adult individuals from both two diseases.