Sivas ilinde ilköğretim çağındaki çocuklarda common ve displastik nevus prevalansı ve anatomik bölgelere göre sayısal korelasyon
Prevalance and correlation according to anatomical sites of common and dysplastic nevi in primary schoolchildren in Sivas
  1. Tez No: 175280
  2. Yazar: ABUZER GAFFAR ATLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİH AKYOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Melanositik nevus, prevalans, korelasyon, Melanocytic nevi, prevalance, correlation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Dermatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
IV ÖZET Malign melanoma, deri kanserlerine bağlı ölümlerin en sık sebebidir. Dünya üzerindeki insidansı özellikle beyaz ırk populasyonunda hızlı bir şekilde artmaktadır. Bu nedenle malign melanomanın etyolojik faktörlerinin bilinmesi ve yüksek risk gruplarının belirlenerek koruyucu önlemlerin alınması gerekir. Bilinen en önemli etyolojik faktör çocukluk dönemindeki güneş ışığı maruziyetidir. Kişide çok sayıda melanositik nevus bulunması, kişinin atipik melanositik nevusa sahip olması, açık ten rengine sahip olması ve genetik yatkınlık malign melanoma gelişimi için diğer risk faktörleridir. Ayrıca common nevus ve displastik nevus, malign melanoma için öncü lezyonlardır. Biz bu çalışma ile daha önce bölgemizde yapılmayan common nevus ve displastik nevusun yaş, cinsiyet, göz rengi, saç rengi, cilt tipi ve anatomik bölgelerle korelasyonunu belirlemeyi amaçladık. Sivas ilinde 7-15 yaşlarında 1491 birey muayene edildi. Common nevus prevalansı % 75,65, displastik nevus prevalansı % 3,62 olarak bulundu. Ortalama common nevus sayısı ve ortalama displastik nevus sayısı yönünden karşılaştırma yapıldığında cinsiyetler arası farklılık önemli bulundu. Erkeklerde kızlara göre daha fazla sayıda common ve displastik nevus mevcuttu. Yeşil gözlü bireylerde diğer göz renklerine sahip bireylere göre sırt bölgesinde daha fazla oranda common nevus saptandı. Displastik nevusa sahip bireyler göz renklerine göre karşılaştırıldığında kahverengi gözlü bireylerde daha fazla sayıda displastik nevus bulunduğu görüldü. Yaş gruplarına göre common nevus görülmesi yönünden farklılık önemli bulundu. Yaş arttıkça baş-boyun, karın, sırt, üst ve alt extremitedeki common nevus sayısı artmakta idi. Tüm vücuttaki toplam common nevus sayısı, 7 anatomik bölgenin herbiri ile ayrı ayrı karşılaştırıldığında en fazla baş-boyun ve üst extremite ile korele idi. Ayrıca common nevus sayısı ile displastik nevus sayısı arasında aynı yönlü bir ilişki bulundu. Buna göre common nevus sayısı arttığında displastik nevus sayısı da artmaktaydı. Kayda değer tarama programlarmm gerçekleştirilmesi ve melanoma için yüksek risk taşıyan kişilerin belirlenmesi, kutanöz melanomanın erken tam ve tedavisi için önemlidir. Melanositik nevus prevalansı malign melanoma riski taşıyan bireylerin belirlenmesinde büyük rol oynar.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The malignant melanoma is the common reason of death which depends on skin cancer. Incidence of the malignant melanoma is increasing rapidly in white population on the world. For this reason, it is necessary to know etiological factors of the malignant melanoma and to take preventive measures in groups which has high risk. The well known etiological factor is sun exposure on during the childhood. The other significant risk factors for development of malignant melanoma include having high number of melanocytic nevi, atypical melanocytic nevi, fair skin, and genetic factors. In addition, common nevi and dysplastic nevi are precursor lesions for the malignant melanoma. We aimed to determine, which it has not been searched in our region so far, correlations between age, sex, eye colour, hair colour, skin type, anatomic area and dysplastic and common nevi. 1491 people who are 7-15 year old was examined in Sivas. It was founded that prevalance of the common nevi is %75,65, prevalance of the dysplastic nevi is %3,62. The differenceness of sex was important, when we compare the mean number of common nevi and the mean number of dysplastic nevi. It was founded that, boys have much more common and dysplastic nevi than girls. We determined that the people, who has green eye colour, have much more common nevi on their trunk than other people who has other eye colours. When we compare the eye colours among the people who has a dysplastic nevi, we founded that people, who has brown eye colour, have the higher number of the dysplastic nevi. In point of appearance of the common nevi, the differenceness among the age groups was important. While age of people increase, the number of common nevi which in the head-neck, abdomen, trunk, arm and leg was increasing. When the total number of common nevi of the whole body compared to seven anatomic areas, it was correlated mostly with head-neck and arm. In addition, there was a linear relationship between the numbers of common and dysplastic nevi. According to this relationship, when the number of common nevi was increasing, the number of the dysplastic nevi was also increasing. To conduct acceptable research programs, and to determine people in high risk groups for developing melanoma are important for early diagnosis and treatmentVI of the cutaneous melanoma. The melanocytic nevi prevalance has a major role in the determination of the people who have a high risk for malignant melanoma.