Ovulasyon indüksiyonunun ovaryan epitelial displazi gelişimi ve ki-67 ekspresyonu üzerine olan etkileri
- Tez No: 175319
- Danışmanlar: PROF. DR. CAZİP ÜSTÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, ovaryan displazi, Ki-67, ovaryan kanser IX
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Çalışmanın amacı: Üreme çağındaki çiftlerin % 10- 15' ini etkileyen infertilitenin tedavisinde kullanılan ovulasyon indükleyici ilaçların, ovaryan epitelyal displazi gelişimi ve Ki-67 ekspresyonu üzerine olan etkilerini saptamayı, böylece bu ilaçların kullanımı ile bir yan etki olarak ovaryan malinite gelişimi üzerine olan, literatürdeki farklı görüşlere açıklık getirmeyi amaçladık Gereç ve yöntemler: Bu deneysel çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Araştırma Merkezi'nde ağırlıkları 160-270 gram arasında değişen Winstar- Albino cinsi, 1 yaşında 39 adet dişi rat (jenerasyona girmemiş halde olarak) kullanılarak yapıldı. 2 siklus boyunca vaginal smear alınarak östrus günleri tespit edilen bu denekler 13'erli 3 gruba ayrıldı. 1. gruba siklusun 2. günü 150IU/kg HMG(human menapozal gonadotropin), 2. gruba aynı gün 150IU/kg rekombinant FSH(folikül stimüle hormon), 3. gruba yine aynı gün lcc serum fizyolojik enjekte edildi. Grup 1 ve 2'ye siklusun 4. günü 75IU/kg hCG(human koryonik gonadotropin) enjekte edildi. 3. gruba aynı gün 1 cc serum fizyolojik enjekte edildi. Bu işlemler altı siklus tekrarlandı. Son siklusda hCG ve serum fizyolojik enjeksiyonundan 2 gün sonra laparatomi ile bilateral ooferektomi yapılarak, överler ovaryan epitelyal displastik değişiklikler ve Ki-67 proliferasyon markın ile immünohistokimyasal olarak değerlendirildi. Displazi skoru için, over yüzey epiteli; epitelial sıralanma artışı, epitelial kümelenme, nükleer kontur düzensizliği, nükleer kromatin düzensizliği, hücresel pleomorfizm, nükleer boyut, nükleer/sitoplazmik oran artışı, nükleol varlığı ve büyüklüğü, mitotik figür varlığı ve sayısı gibi histolojik özellikler değerlendirildi. Follikül hücreleri için 10 büyük büyütme alanında Ki-67 ile pozitif boyanan hücrelerin total hücre sayısına oranının yüzde olarak ifadesi ile Ki-67 boyanma indeksi hesaplandı. Yüzey epiteli için ise tüm over yüzeyi boyunca boyanan ve boyanmayan hücreler sayılıp pozitif boyanan hücrelerin total hücre sayışma oranının yüzde olarak ifadesi ile Ki-67 boyanma indeksi hesaplandı. İstatistiksel değerlendirme için One Way Anova, Kruskal-Wallis ve Man Whitney U testleri kullanıldı. Çalışmanın Bulguları: Grup 1, 2 ve 3 'de ortalama Ki-67 indeksleri sırası ile 42.3 ± 20.6, 44.9 ± 27.3 ve 42.5 ± 24.8 olarak bulundu (p >0.05). VIIIOvaryan yüzey epitelyumu için ortalama Ki-67 indeksi grup 1, 2 ve 3 için sırasıyla 0.15±0.42, 0.04±0.14 ve 0.05±0.18 (p>0.05) olarak bulundu. Ovarian epitel displazi skoru her üç grup arasında karşılaştırıldığında ise, ortalama skor grup 1, 2 ve 3 için sırasıyla; 2.46±2.10, 1,69±2.13 ve 1.62±1.89 (p > 0.05) olarak bulundu. Üç grup arasında foliküldeki Ki-67 işaretli hücrelerin ortalama sayısı değerlendirildiğinde grup 1, 2 ve 3 için sırasıyla 1134.54±236.54, 1154.31 ±246.05 ve 922. 15± 170.31 (p > 0.05) olarak değerlendirildi. Bu değerlerle her üç grup arasında folikül ve yüzey epiteli için Ki-67 indeksi, ovaryan displastik değişiklikler ve Ki-67 işaretli hücrelerin ortalama sayısı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Grupların birbirleriyle ikili değerlendirmelerinde de istatistiksel anlamlılık bulunamadı. Sonuç: Bu çalışma ile infertilite tedavisinde kullanılan hMG ve rekombinant FSH'nm altı siklus ve belirlenen dozda kullanımıyla ratlarda ovaryan neoplazi geliştirme potansiyelinin mevcut olmadığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective of the study:We aimed to detect the effects of the ovulation inductive Medicines used in the treatment of infertility which affects 10-15% of the couples in the reproduction period on Ki-67 expression and the development of ovarian epitely displasia thus clarifing the different views on the development of ovaria malinity as a side effect of using medicine.. Material and Method:This empirical study was made at the Departmant of Surgery Investigation at 19 Mayıs University Medicine Faculty. In this work 39, Winstar Albino type, one-year-old, female rats which weight 160-270 gram were used.Subjects whose Östrus periods were detected by taking vaginal smear in 2 cycles, were divided into 3 groups of 13 members. On the second day of the cycle, first group 150IU/kg hMG(human menapozal gonadotropine), second group 150IU/kg rekombinated FSH(follicül stimulant hormone) and third group was injected with 1 cc serum physiological (SF).On the fourth day of the aycle first and second groups were injected with 75 IU/kg hCG, third group was injected with 1 cc SF. These processes were repeated during 6 cycles. In the last cycle, two days after hCG and SF injection, laparatomy and bilateral ooferectomy were done and overs were evaluated with ovarian epithelial dysplastic changes and Ki-67 proliferation marker with immünohistochemically.For dysplastic score, features like over surface epitely, epithelial line up increasing, epithelial accumulation, nuclear contour irregularity, nuclear chromatin irregulality, cellular pleomorphism, nuclear size, nuclear stoplasmic rate increase, nucleol presence and size, the number and presence of the mitotic figure were assessed. For folliciil cells, the ratio of the cells positively stained with Ki-67 to the total number of the cells and also Ki-67 stain index were calculated. For surface epithely, Ki-67 index were calculated with the ratio of the Ki-67 stained cells to the total number of the cells on the whole over surface.For a statistical evaluation One Way Anova, Kruskal-Wallis and Man Whitney U tests were used. Findings: The average Ki-67 indexes in group 1,2 and 3 are respectively 42.3±20.6, 44.9±27.3 and 42.5±24.8 (p>0.05). For ovarian surface epithelium the average Ki-67 index in group 1,2 and 3 are respectively 0.15±0.42, 0.04±0.14 and 0.05+0.18 (p>0.05). XWhen ovarian epitely dysplasty score is compared with per three group, the average score for group 1,2 and 3 are respectively 2.46±2.10, 1.69±2.13 and 1.62+1.89 (p>0.05). When number of the Ki-67 stained cells in three groups are evaluated, results for group 1,2 and 3 are respectively 1134.54±236.54, 1 154.3 1±246.05 and 922.15±170.31. No statistical significance was found between those three groups in terms of the folliciil and surface epithel Ki-67 index, ovarian dysplastic alteration and the average number of the Ki-67 stained cells. No statistical significance was found between the individual evaluations of the groups. Result:As a result of this study, we found out hMG and rFSH used in the treatment of infertility, when administered for 6 cycles in accordance with the dosage determined, do not have the potential to develop neoplasia in rats. Key Wordsrinfertility, ovarian dysplasy, Ki-67, ovarian cancer. XI