Aminlerle açil klorürlerin reaksiyonlarının incelenmesi
Investigation of the reaction of amines with acylchlorides
- Tez No: 176692
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HİLMİ NAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Aminler, Açilklorürler, Amitler, Amines, Acylchlorides, Amides
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada aminlerin (2,6-diaminopiridin, 2-aminofenol, 3-aminofenol), açilklorürlerle (4-klorbenzoilklorür, 4-metoksibenzoilklorür, asetilklorür) reaksiyonları incelenmiş ve elde edilen ürünler saflaştırılarak karakterize edilmiştir. Aminler, zayıf bazik ortamda açilklorürlerle amit oluşturmak üzere reaksiyon vermiş ve yeni tür açık uçlu ligandlar sentezlenmiştir. Sentezlenen bu ligantların yapıları IR, H-NMR, C-NMR, MS ve elementel analiz yöntemleriyle aydınlatılmaya çalışılmıştır. Oluşan maddelerin suda çözünmemesi, çıkış maddelerinin ise iyi çözünmesi reaksiyon ortamından saf ürünleri alırken çok faydalı olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the reaction of amines (2,6-diaminopyridine, 2-aminophenol and 3-aminophenol) with acylchlorides (acetylchloride, 4-chlorobenzoylchloride and 4- metoxybenzoylchloride) was studied and the reaction products were isolated and characterized using IR, H-NMR, C-NMR and MS after purification. The amines reacted with the acylchlorides to form amides in the weak alkaline media to form a new type of open-ended ligand series. The insolubility of the products and the solubility of the reactants in water, was very useful to seperate products from the reaction media.