An urban renewal story in Ankara metropolitan area: Case study Cevizlidere
Ankara metropoliten alanında bir kentsel yenileme olgusu: Örnek alan Cevizlidere
- Tez No: 176721
 - Danışmanlar: PROF. DR. TANSI ŞENYAPILI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
 - Anahtar Kelimeler: Globalleşme, Kentsel Yenileme, Mekansal Dönüşüm, Gecekondu Yerleşmeleri, Islah İmar Planları, Globalization, Urban Renewal, Spatial Transformation, Gecekondu Settlements, Improvement and Development Plans
 - Yıl: 2008
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 277
Özet
Globalleşme kuramsal açıdan uluslarüstü, sınırsız bir dünya yaratmıştır. Bu dünya, güçlü telekomünikasyon ağları üzerinde hareketli emek ve kapital aracılığı ile kentsel ekonomileri ve toplumları yerelden kopartarak global ölçekte bütünleştirmiştir. Global-yerel ilişkisinin boyutları globalleşmenin her düzeyinde, yeni bir kavram olan yönetişim bağlamında, bu kavramın kavramının kapsadığı yasallık, şeffaflık, sorumluluk, hakçalık, etkinlik ve kolaylık, hesap verebilme, stratejik vizyon oluşturma bağlamında yeniden tanımlanır. Kentsel okunabilirlik ve kentsel imaj kavramları da anılan bu çağdaş kavramlardan kaynaklanarak yenilenen, yeniden örgütlenen kentsel mekansal alanlarda yaratılacak sürdürülebilir ve yaşanabilir ortamlarda gelişecektir.Kentsel çevreyi, günün ve geleceğin kentsel yaşam ve çalışma alanlarının istek ve gerekleri uyarınca değiştirmeyi amaçlayan kentsel yenileme kavramı gerçekte politik bir süreçtir ve bu kentsel yenileme alanlarında ortaya çıkan fiziksel kentsel yapılanmalar kaynakların dağılımlarını içeren politik kararların sonuçlarıdır. Kentsel yenileme yalnızca fiziksel kentsel dokunun değişimini içermez, arazinin ve yapıların kullanımının da yeniden planlamasını, çok boyutlu yaklaşımla yeniden geliştirilmesini, korunmasını, ıslahını, sürdürülebilirliğin, yaşanabilirliğin sağlanmasını ve seçkinleştirilmesini içerir.Bu tez çalışması kentsel yenilemenin temel kurallarının açıklanmasını, dinamiklerinin saptanmasını ve yenileme sürecine girmiş bir tipik bir gecekondu yerleşmesinin mekansal ve sosyal gelişmesi bağlamında değerlendirilmesini amaçlamaktadır. Kentsel yenilenme kavramının kuramsal boyutunun tartışılması, güncel uygulamaların ve yaklaşımların tanıtılmasından sonra Türkiye'de yasa dışı konut stoku, ilgili yasal boyutlar ve yenileme örnekleri yurt dışı örnekler ile karşılaştırılarak incelenmektedir. Çalışma daha sonra Islah İmar Planları ile yenileme sürecinden geçmiş bir gecekondu yerleşmesi üzerinde odaklanmakta ve proje kapsamında yenilenmiş örneklerin özelliklerini de değerlendirme ölçütü olarak kullanarak tartışmaktadır. Çalışma, Cevizlidere örneğinde mekansal dönüşüm ve yenileme sorununa sağlam bir kentsel yenileme politikası olmadan ve kentin ve alanın diğer ölçekli planları ile gerekli ilişkileri kurmadan yaklaşan, dönüşüm sürecini kişisel rant maksimizasyonu hedefi ile gerçekleştiren girişimcilerin eline bırakan Islah İmar Planları ile yönlendirilen yenileme sürecini incelemekte ve çalışma sonucunda gecekonduları yasallaştırma hedefine varıldığını ancak yenileme sürecinin hedef gruba ulaşmadığını, bu grupların genelde alanı terkederek kentin başka alanlarına yerleştiğini, yerlerine çok farklı sosyo-ekonomik grupların geldiğini ve sürecin sağlıksız, estetikten uzak, sıkışık, yoğun, boşluksuz bir yapı stoku ile sonuçlandığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Globalization has created a theoretically supra-national, borderless world which encompasses a combination of urban economies and societies, displacing them from localities through mobilization of labor and capital based on strong telecommunicational network relations. The dimensions of global-local relationship is defined in diversification at each level of globalization, creating heterogeneous global-local relations expressed through the new concept of governance which involves concepts of rule of law, transperancy, responsiveness, equity, effectiveness and efficiency, accountability, strategic vision. The concepts of urban legibility and imageability are based on these new concepts for creation of sustainable and livable places by reorganization and renewal of urban physical structure.Urban renewal, which aims to change urban environment according to planning in order to conform with present and future requirements for urban living and working is a political process in essence, the physical urban structure that rises on a renewal site is the result of political decisions about allocation of resources. Urban renewal is not only re-building of physical urban tissue but involves change in used of land and buildings through re-planning, comprehensive re-development of land, preservation, conservation, rehabilitation, sustainable development, liveability and gentrification.This thesis aims at exploring the laws of urban renewal and clarification and recognition of dynamics of it which will be integrated with the spatial and social evolution of a typical gecekondu district subject to transformation. Following the review of theory of urban renewal, its current implementations and approaches, unauthorized housing in Turkey and relevant legal aspects and renewal implementations are discussed along with examples from other countries. The study then concentrates on a specific implementation in a gecekondu area renewed in a legal framework through Improvement and Development Plans, keeping in mind comparisons with renewal though special transformation projects. The study shows that renewal through Improvement and Development Plans in Cevizlidere, did not approach the renewal process through a feasible transformation policy, integrating it with the city plans and left implementation to developers motivated by maximization of personal rent gain. The aim of legalization of squatter houses was realized but renewal failed to reach the target groups urging most of them to relocate elsewhere in the city, replaced them by a very different socio-economic group in the area, creating an unwholesome, unaesthetic physical tissue with a congested building stock and physical environment in Balgat in general and Cevizlidere in particular.