Critical evaluation of ?adjacent areas? concept from urban growth perspective in Turkish urban planning: The case of Ankara
Kentsel büyüme bakış açısından Türkiye kent planlamasında ?mücavir alan? kavramının eleştirel değerlendirmesi: Ankara örneği
- Tez No: 176737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H. ÇAĞATAY KESKİNOK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Mücavir Alan, Kentsel Büyüme, Kentsel Büyüme Yönetimi, Kentsel Sınırlandırma, Adjacent Area, Urban Growth, Sprawl, Urban Growth Management, Urban Containment
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bölge Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Kentlerin dış sınırlarına/çeperlerine doğru genişlemesinin etkileri Türkiye'nin de dahil olduğu birçok ülkenin ortak problemidir. Şehirlerin hızlı büyümesinin bir sonucu olan kentsel saçaklanma doğal kaynaklar, yer ve zamanın israfı olarak karşımıza çıkmaktadır. Genelde planlanmadan, kontrolsüz ve düzensiz bir yayılma olmasına rağmen, bazen yerel veya merkezi yönetimlerin gereğinden fazla alanı planlamaya açarak bu saçaklanmayı arttırdıkları iddia edilebilir.Kentsel büyüme yönetim politikaları, gelişme ve bu gelişmeden kaynaklanan altyapı ihtiyaçları arasında sağlıklı bir denge kurmak ve kentsel saçaklanmayı kontrol etmek için kullanılır. Çeşitli ülkelerde kentsel saçılmayı kontrol etmek için, temel amacı kentlerin nereye doğru büyüyüp nereye doğru büyümeyeceğini yönlendirmek olan dört tür kentsel sınırlandırma aracı kullanılmaktadır. Bu araçlar ?yeşil kuşak?, kentsel büyüme sınırı?, ?kentsel hizmet sınırı? ve ?mücavir alanlar? olarak sayılabilir.Bu tezin temel amacı kentsel büyümenin metropoliten kentlerin fiziksel gelişme alanları üzerindeki etkilerini araştırmak ve Türk kentsel planlama deneyiminin tarihsel çerçevesinde mücavir alan kavramının varoluş nedenini ve zamanla değişen anlamını araştırmaktır. Kentsel saçaklanmanın önlenmesinde mücavir alan kavramının ne ölçüde etkin ve işlevsel olduğu Ankara planlama deneyiminde araştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
The effects of expansion of cities on the fringe area are still the common problems of several countries as well as Turkey. The main problem stemming from rapid urban growth was described as urban sprawl that has been used as waste of land, time, and natural resources. Although sprawl becomes usually unplanned, uncontrolled, and uncoordinated, it can be claimed that some local and national government policies triggers the urban sprawl by creating planned areas more than required.The growth management policies are utilized to provide a responsible balance between development and the infrastructure needed to manage the impacts of development and to control urban sprawl. Four types of urban containment techniques have been used in several countries to control urban sprawl according to fundamental purposes of ?where to grow? and ?where not to grow?. These are greenbelt, urban growth boundary, urban service area and adjacent area.The main objective of this thesis is to investigate the impacts of urban growth on physical development of metropolitan cities and to critically evaluate the ?raison d'être? and changing meaning of adjacent areas concept in Turkish urban planning experience in a historical context. Ankara planning experiences are examined as a case study to what extent adjacent area is a functional and effective tool to control sprawl.