Shear strength behaviour of sand-clay mixtures
Kum-kil karışımlarının kayma dayanımı özellikleri
- Tez No: 176751
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET UFUK ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Shear Strength, Clay-Sand Mixture, Undrained Shear Strength, Clayey-Sand, Drained Shear Strength Parameters
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Farklı oranlarda kum-kil karışımları oluşturmak amacıyla içinde ince malzeme muhtevası yaklaşık % 5 olan temiz bir kum numunesi, muhtevası % 5' ten % 40' a kadar değişen kaolin kili ile karıştırılmıştır. Bu çalışmada amaç zemin karışımı içinde değişen ince malzeme miktarının, kayma dayanımı üzerindeki etkilerini incelenmektir. Çalışma süresince üç seri deney yapılmıştır. İlk serideki deneylerde drenajsız üç eksenli basınç deneyleri yapılmıştır. Bu serideki karışımlar, muhtevası önceden belirlenmiş kaolin ile kumun homojen bir şekilde karıştırılması sonucunda oluşturulmuştur. Deneylerde kullanılan numuneler, daha önceden hazırlanmış homojen zemin karışımının bir kutu içinde ve kutunun su altına bırakılmadan konsolide edilmesi sonucunda elde edilmiştir.İkinci seri deneylerde drenajsız üç eksenli basınç deneyleri yapılmıştır. Bu serideki deney numuneleri, yine önceden hazırlanmış homojen zemin karışımının bir kutu içinde ve kutunun su altına bırakılarak konsolide edilmesi sonucunda elde edilmiştir. Üçüncü seri deneylerde ise drenajlı direk kesme deneyleri yapılmıştır. Buradaki deney numuneleri başlangıçta konsolide edilmeden doğrudan direk kesme kutusu içinde hazırlanmıştır. Kesme kutusu içine yerleştirilen numuneler, kesme deneyi başlatılmadan önce konsolide edilmişlerdir.İçerisinde % 20 kaolin - % 80 kum bulunduran karışımın bir eşik noktası olduğu görülmüştür çünkü ince malzeme miktarı bu eşik noktasını geçecek düzeyde arttırıldıkça drenajlı ve drenajsız kayma gerilmesi-dayanımı davranışlarında değişmeler olmaktadır.Anahtar Kelimeler : Kayma Dayanımı, Kil-Kum Karışımı, Drenajsız Kayma Dayanımı, Killi-Kum, Drenajlı Kayma Dayanımı Parametreleri.
Özet (Çeviri)
A clean sand having about 5 % fines has been mixed with 5 to 40 % commercial kaolin to form different sand-clay soil mixtures. The purpose of making this study is to observe the effects of fraction of fine materials in the soil mixture on the behavior of shear strength. Three series of experiments have been performed throughout the study. Undrained triaxial compression tests (series 1) are performed on specimens taken out from homogeneously mixed soil mixtures at specified kaolin contents consolidated in a box without keeping the mixture under water.In series 2 experiments specimens are taken from a box where soil mixtures are consolidated under water and undrained triaxial compression tests are performed on the samples. Drained direct shear tests are performed on samples prepared without performing initial consolidation in large boxes but directly prepared in the direct shear boxes and consolidated prior to shear (series 3).It has been found that about 20 % kaolin - 80 % sand mixture seems to be a threshold composition and changes in both undrained and drained shear stress-strength behaviour occur afterwards with increasing fine material content.