Development of a shell finite element for large deformation analysis of laminated composites
Tabakalı kompozitlerin büyük şekil değiştirme analizi amacıyla bir kabuk sonlu elemanının geliştirilmesi
  1. Tez No: 176750
  2. Yazar: TUBA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALUK DARENDELİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Tabaklı Kompozit Kabuk, Hasar Modu, Sonlu Elemanlar Analizi, Elastik Deformasyon, Laminated Composite Shell, First Ply Failure, Finite Element Analysis, Elastic Deformation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Yapılan yüksek lisans çalışmasında, polimer matrisli tabakalı kabuk kompozitlerin eğilme yükü altındaki davranışlarını incelemek amacıyla, daha önce hayali tabaklı tek malzemeli kabukların analizi için yazılmış sonlu elemanlar programı geliştirilmiştir. Laminalar ortotropik kabul edilmiş ve çalışmada birinci derece kayma gerilmesi teoremi kullanılmıştır. Çeşitli fiber yönleri ve sınır koşullarındaki birçok plakanın büyük deformasyon analizi sayısal olarak gerçekleştirilmiş hasar başlangıçlarının oluştuğu kritik elemanlar tespit edilmiştir. Üçgen sonlu elemanların kullanılması tercih edilmiştir. Programın doğruluğunu kontrol etmek amacıyla, ticari bir sonlu elemanlar analizi programı kullanılmıştır. Her iki programdan da elde edilen deformasyon değerleri karşılaştırılmış ve uyumlu oldukları gözlenmiştir. Hasar analizi sonucu ulaşılan veriler, maksimum gerilme, Tsai-Wu ve Tsai-Hill kriterleri ile ayrı ayrı incelenmiş ve yakın sonuçlar elde edildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The objective of the present work is to investigate the behavior of laminated fiber -reinforced polymer matrix composite shell structures under bending load with the help of a modified finite element computer code which was previously developed for the analysis of pseudo-layered single material shells. The laminates are assumed to be orthotropic and the formulation is adapted to first order shear deformation theory. The aim is to determine the large deformation characteristics numerically, and to predict the modes of failure by the illustration of the critical elements of the model. Therefore, several failure theories are also integrated to the code to detect first ply failure. Triangular shell elements are used and all the related data are generated from the mid-plane. Laminates under transverse loading are analyzed through several boundary conditions and ply orientations. To verify the numerical results obtained, a commercial finite element program is used to compare the outputs of the study, and the comparison is found to have shown good agreement. The onset of damage is investigated by using different failure criteria consisting of maximum stress, Tsai-Wu, and Tsai- Hill theories and close results are obtained.