An ontology-based multimedia information management system
Ontoloji-tabanlı multimedya bilgi yönetim sistemi
  1. Tez No: 176798
  2. Yazar: HİLAL TARAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN KESİM ÇİÇEKLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Semantic Querying of Video Content, Multimedia Content Annotation, MPEG-7, MPEG-7 Ontology, MPEG-7 Based Ontology
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Çokluortam verisini yönetebilmek için, içerik yardımcı verilerle etiketlenmelidir.Kullanıcı tarafından tanımlanmış etiketler kabul edilebilir olsa da, birçok sisteminaynı etiket formatını kullanması daha iyidir. MPEG-7, çokluortam içeriketiketlenmesi için yaygın kabul görmüş bir standarttır. Bununla beraber, XMLtabanlıdil ile kesin anlambilimsel bilgiyi belirtmek mümkün olmadığından,anlamsal olarak aynı olan yardımcı veri birçok farklı yol ile ifade edilebilir. Budurum, yardımcı veri değiş-dokuşunu engeller. Buna bir çözüm olarak, MPEG-7standardı bir ontolojiye dönüştürülmüştür. Bu çalışmada, MPEG-7 ontolojisi enüstte durmakta ve verilen kullanıcı tanımlı ontolojiler bir arayüz ile MPEG-7ontolojisine entegre edilmektedir. Böylece MPEG-7 tabanlı ontoloji otomatiküretilmiş olmaktadır. Sunulan sistem, gerek modüler mimarisi, gerekse kullanıcıtanımlı ontolojiler ile doğal olarak entegre olması ve MPEG-7 ontolojisi ile alanaözel ontolojileri otomatik olarak harmanlaması bakımından, bir ontoloji-tabanlıçokluortam bilgi yönetim çatısıdır. Alan ontolojilerinin entegrasyonu kullanımı kolaybir arayüz vasıtasıyla Alana özel ontolojilerin import edilmesi ilegerçekleştirilir. Bu durum sistemi uygulama alanlarından bağımsız hale getirir.Anahtar Sözcükler : Video İçeriğine Göre Anlamsal Arama, Multimedya İçerikEtiketleme, MPEG-7, MPEG-7 Ontolojisi, MPEG-7 Tabanlı Ontoloji
Özet (Çeviri)
In order to manage the content of multimedia data, the content must be annotated.Although any user-defined annotation is acceptable, it is preferable if systems agreeon the same annotation format. MPEG-7 is a widely accepted standard formultimedia content annotation. However, in MPEG-7, semantically identicalmetadata can be represented in multiple ways due to lack of precise semantics in itsXML-based syntax. Unfortunately this prevents metadata interoperability. Toovercome this problem, MPEG-7 standard is translated into an ontology. In thisthesis, MPEG-7 ontology is used on top and the given user-defined ontologies areattached to the MPEG-7 ontology via a user friendly interface, thus buildingMPEG-7 based ontologies automatically. Our proposed system is an ontologybasedmultimedia information management framework due to its modulararchitecture, ease of integrating with domain specific ontologies naturally and automaticharmonization of MPEG-7 ontology and domain-specific ontologies.Integration with domain specific ontologies is carried out by enabling import ofdomain ontologies via a user-friendly interface which makes the systemindependent of application domains.