Characterization of serpentine filled polypropylene
Serpentin dolgulu polipropilenin karakterizasyonu
  1. Tez No: 176809
  2. Yazar: SEMRA CAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEOMAN TİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Science and Technology, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Serpentin, PP/serpentin kompozitleri, silan bağlayıcı, maleik anhidrit aşılanmış polipropilen, serpentin nanokompozitleri, Serpentine, PP/serpentine composites, SCA, PP-g-MA, serpentine nanocomposites
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmanın amacı polipropilen (PP)/serpentin kompozitlerinin hazırlanması ve bu kompozitlerin mekanik, termal ve morfolojik özelliklerinin incelenmesidir. Diğer bir amaç ise tabakalı silikat yapısına sahip olan serpentinin bu özelliğinin kullanılarak araya sokma metodu ile PP/serpentin nanokompozitlerinin elde edilip edilemeyeceğini görmektir. PP'nin güçlendirilmesinde yaygın olarak kullanılan talk ve mika silikat minerallerinin tabakalı silikatlar grubuna girmektedir. Serpentin minerali de bu grupta yer almasına rağmen hemen hemen hiç bir çalışmada dolgu malzemesi olarak bir polimerde ve de PP'de kullanılmamıştır.Bu amaçla, çalışmanın iki grupta toplanması planlanmıştır. Birinci grupta, ağırlıkça %2, 5, 10 ve 20 serpentin içeren kompozisyonlar için serpentinin hem doğal olarak hem de hidroklorik asit (HCl) ve silan bağlayıcı (SCA) uygulamalarıyla dolgu malzemesi olarak etkileri incelenmiştir. Statik ve dinamik mekanik özellikler göz önüne alındığında en etkileyici sonuçlar, HCl uygulamasından ziyade SCA kullanımında elde edilmiştir. Yüksek dolgu maddesi miktarlarında dahi serpentin doğal haliyle kullanıldığında kompozit özellikleri bozulmadan güçlendirici etki görülmüştür.İkinci grupta, ağırlıkça %2 ve 5 serpentin içeren kompozisyonların hem dolgu maddesi hem de matrisin modifiye edilmesiyle serpentinin bir nano dolgu maddesi olarak etkilerinin çalışılması amaçlanmıştır. HCl ve SCA uygulamalarının yanı sıra maleik anhidrit aşılanmış polipropilen (PP-g-MA) uyumlaştırıcı, bir kuaterner amonyum tuzu olan setil-trimetil-amonyum bromür ise araya sokma ajanı olarak kullanılmışlardır. QAS miktarı sabit tutularak, PP-g-MA miktarı değiştirilmiştir. Grup 1 kompozitleriyle karşılaştırıldığı zaman QAS ve SCA varlığında, özelliklerin daha fazla iyileştiği görülmüştür. İlgi çekici bir sonuç ise, kırılmadaki yüzde uzama miktarlarının, aynı oranda dolgu maddesi içeren grup 1 kompozitlerine göre daha az miktarda azalmasıdır. Sonuç olarak X ışınları ve geçirimli elektron mikroskobisi analizlerine göre grup 2 kompozisyonları için serpentin tabakalarında kısmi bir araya girmenin olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
In this study, the aim is to prepare polypropylene (PP)/serpentine composites and study their mechanical, thermal and morphological properties. Another objective is to explore whether it is possible to have PP/serpentine nanocomposites with melt intercalation method by using the advantage of the layer silicate structure of serpentine. The most widely used fillers in PP are talc and mica which belong to the phyllosilicates group of silicate minerals. So far, there has been almost no study employing serpentine as filler in either any polymers or PP, although it also belongs to the same group of minerals as talc and mica.Accordingly, it was planned to divide the work into the study of two groups. In group 1, for the compositions with 2, 5, 10 and 20 wt% serpentine, the particulate filler effects of serpentine both alone and in the presence of surface treatments with hydrochloric acid (HCl) and silane coupling agent (SCA) were investigated. The most impressive results in terms of static and dynamic mechanical properties were achieved with SCA rather than HCl. When the effect of serpentine without any treatment is considered, reinforcing effect of it can easily be observed without deteriorating the composite properties even at high filler loadings.In group 2, the nanofiller effects of serpentine in 2 and 5 wt% filled compositions by modification of both the filler and the matrix were aimed to be examined with melt intercalation method. In addition to HCl and SCA treatments, maleic anhydride grafted polypropylene (PP-g-MA) and quaternary ammonium salt (QAS) of cetyl-trimethyl-ammonium bromide were used as compatibilizer and intercalating agent, respectively. While the amount of QAS was kept constant, different percentages of compatibilizer were employed. The presence of QAS and PP-g-MA further improved the properties with respect to group 1 members. Interestingly, the percentage strain at break values did not decrease as much as group 1 compositions with the same filler content. It can be concluded that partial intercalation of group 2 compositions was achieved, according to the X-ray and TEM results.