Direct georeferencing and orthorectification of airborne digital images
Havadan alınan dijital görüntülerin doğrudan yöneltilmesi ve ortorektifikasyonu
  1. Tez No: 176810
  2. Yazar: ALİ COŞKUN KİRACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ONUR KARSLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrudan yöneltme, GPS/INS, orto-görüntü, ortorektifikasyon, rektifikasyon, Direct georeferencing, GPS/INS, orthoimages, orthorectification, rectification
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
GPS/INS, stereo model olusturulmasında ve rektifikasyonda havai nirengigereksinimi için esneklik getirmektedir. Bu tezde Matlab yazılımı ile havadanalınan çerçeve kamera görüntüleri için bir diferensiyel rektifikasyon algoritmasıprogramlandı. Bu program, GPS/INS entegrasyonu ile elde edilen dıs yöneltmeparametreleri kullanılarak orto-görüntüler olusturuldu ve test edildi. Ortogörüntülerüzerinde Yer Kontrol Noktaları ölçüldü ve diğer rektifikasyonyöntemleri ile karesel ortalama hataları (KOH) ve ortalama hatalarına görekarsılastırıldı.Bunun yanında, GPS/INS verileri kullanılarak doğrudan yöneltmenin doğruluğuarastırıldı. Bunun için, hem havai nirengi hem de GPS/INS entegrasyonu ileedilen dıs yöneltme parametreleri kullanılarak stereo modeller ve ortogörüntülerolusturuldu. Stereo modeller ve orto-görüntüler üzerinde YKN. ları ölçüldü, KOHve ortalama hatalarına göre karsılastırıldı. Sayısal Yükseklik Modeli (SYM) ninorto-rektifikasyondaki etkisini belirlemek için farklı SYM verileri kullanıldı vesonuçlar karsılastırıldı.
Özet (Çeviri)
GPS/INS (Global Positioning System / Inertial Navigation System) bringspossibility of relaxing the demand for aerial triangulation in stereo modelconstruction and rectification. In this thesis a differential rectification algorithm isprogrammed with Matlab software for aerial frame camera images. This programis tested using exterior orientation parameters obtained by GPS/INS and imagesare ortho-rectified. Ground Control Points (GCP) are measured in the orthorectifiedimages and compared with other rectification methods according toRMSE and mean error.Besides, direct georeferencing accuracy is investigated by using GPS/INS data.Therefore, stereo models and ortho-images are constructed by using exteriororientation parameters obtained with both aerial triangulation and GPS/INSintegration. GCPs are measured in both stereo models and ortho-images,compared with respect to their RMSE and mean error. In order to determineDigital Elevation Model (DEM) effect in ortho-rectification, different DEM dataare used and the results are compared.