Polymerization and characterization of N-vinylcaprolactam
N-vinilkaprolaktam polimerleştirilmesi ve karakterizasyonu
- Tez No: 176829
- Danışmanlar: DR. TONGUÇ ÖZDEMİR, PROF. DR. ALİ USANMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: N-vinilkaprolaktam, Çözelti polimerleşmesi, En düşük kritik çözelti sıcaklığı, Karakterizasyon, N-vinylcaprolactam, Solution polymerization, Lower critical solution temperature, Characterization
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Poli(N-Vinilkaprolaktam), PNVCL, iyonik olmayan, zehirsiz, suda çözünen, ısıya duyarlı ve biyolojik olarak uyumlu bir polimerdir. Hidrofilik karboksilik ve amid gruplarıyla hidrofobik karbon-karbon temel zinciri içermektedir. Bu yüzden hidrolize uğraması biomedikal uygulamalar için istenmeyen küçük amid bileşimlerini oluşturmaz. Poli(N-Vinilkaprolaktam) fizyolojik sıcaklık aralığında (32 oC -34 oC), en düşük kritik çözelti sıcaklığına (LCST) sahiptir. Bu özellikler polimerin bioteknolojide yapay organ ve kas emplantasyonunda, enzim, protein ve canlı hücrelerin temizlenmesinde ve ilaç salınım sistemlerinde kullanılmasını uygun kılar.Bu çalışmada PNVCL serbest radikal polimerleşmesiyle, çözelti tekniğiyle polimerleştirilmiştir. Polimerleştirme farklı sıcaklıklarda ve farklı zaman aralıklarında yağ banyosunda yapılmıştır. Polimerleşme için aktivasyon enerjisi Arrhenius grafiğinden 108,4 kJ/mol olarak bulunmuştur. Polimerin karakterizasyonu FT-IR, 1H-NMR ve 13C-NMR, DSC, TGA ve XRD teknikleri ile yapılmıştır. FT-IRve NMR teknikleri ile yapılan analizler polimerleşmenin vinil grubu üzerinden yürüdüğünü doğrulamıştır.
Özet (Çeviri)
Poly(N-vinylcaprolactam), PNVCL, is a nonionic, nontoxic, water soluble, thermally sensitive and biocompatible polymer. It contains hydrophilic carboxylic and amide groups with hydrophobic carbon-carbon backbone chain so its hydrolysis does not produce small amide compounds which are often not desired for biomedical applications. Moreover PNVCL possesses lower critical solution temperature, (LCST) in the range of physiological temperature (32-34 oC). These properties make the polymer suitable for use in some biotechnology applications such as implantation of artificial organs and tissues, purification of enzymes, proteins and living cells, and in drug release systems.In this study PNVCL was synthesized by free radical polymerization with solution technique. Polymerization was done at different temperatures for different time periods in an oil bath. The activation energy for polymerization was found from Arrhenius plot as 108.4 kJ/mol. Polymer was characterized by FT-IR, 1H-NMR and13C-NMR, DSC, TGA and XRD techniques. FT-IR and NMR measurements confirmed that the polymerization proceeded through the vinyl group.