General optical beam formulation and their propagation in atmospheric optical telecommunication links
Genel optik ışık hüzmesi formülasyonu ve atmosferik optik telekomünikasyon linklerinde yayılması
  1. Tez No: 177036
  2. Yazar: CANAN YAZICIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YAHYA KEMAL BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Uzay Optik @letisim, Atmosferik Türbülans, Isık Siddeti, Free Space Optics, Atmospheric Turbulence, Intensity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu tezde, Bessel, Bessel Gauss, Laguerre, Laguerre Gauss, Ince Gauss, dark hollow, bottle, super Gauss, Lorentz, düz tepeli, Hermite-sinusoidal-Gauss, sinusoidal-Gauss (cos-Gauss, sine-Gauss, cosh-Gauss, sinh-Gauss), halkasal ısık hüzmeleri ve bunların yüksek dereceli durumları truncated, elegant ve eliptik versiyonları gibi ısık hüzmelerini genel bir kaynak ısık hüzmesi olarak gelistirdik. Ayrıca kaynak ve alıcı düzlemindeki ısık siddeti dagılımını çizmek için bir Matlab programı yazdık. Bu Matlab programını ve genel kaynak hüzme formülünü kullanarak, tüm bahsedilen ısık hüzmelerinin kaynak denklemlerini elde ettik ve literatürdeki formlarıyla karsılastırdık, bazı ısık hüzmelerinin ısık siddeti dagılımını Matlab programını kullanarak kaynak düzleminde çizdirdik. Bu genel hüzme formülünün bir parçasını ve Matlab programını kullanarak Hermitesinusoidal- Gauss, sinusoidal-Gauss, halkasal ve yüksek dereceli halkasal ısık hüzmelerinin ısık siddeti dagılımını degisik yayılım uzaklıklarında atmosferik türbülans altında çizdirdik.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we have developed a general source beam to combine many types of different beams such as Bessel, Bessel Gaussian, Laguerre, Laguerre Gaussian, Ince Gaussian, dark hollow, bottle, super Gaussian, Lorentz, flat-topped, Hermite-sinusoidal- Gaussian, sinusoidal-Gaussian like cos-Gaussian, sine-Gaussian, cosh-Gaussian, sinh- Gaussian, annular and their higher order modes with their truncated, elegant and elliptical versions in a single expression. Also we developed a Matlab code to plot intensity distributions at source and receiver. Using this Matlab code and the general source beam formulation, all the mentioned beams? source equations are obtained, compared with their existing forms in the literature and intensity patterns of some of them are plotted at source plane. Using a part of this formulation and the Matlab simulation, intensity is calculated and plotted intensity distributions of Hermite-sinusoidal-Gaussian, sinusoidal- Gaussian, annular and higher-order annular beams at different propagation distances in atmospheric turbulence.