Detection of environmental and urban change using remote sensing and gIs
Kentsel ve çevresel değişimin uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemleri ile saptanması
- Tez No: 177060
- Danışmanlar: DOÇ.DR. H. MURAT ÇELİK, PROF.DR. CEMAL ARKON, YRD. DOÇ. DR. ŞEVKET GÜMÜŞTEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Uzaktan Algılama, CBS, alan değişimi, şehir verisi, Izmir, Remote Sensing, GIS, change detection, urban data, Izmir
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir Planlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu tez arazi kullanım değişikliklerinin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri yardımı ile Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) çerçevesinde nasıl saptandıklarına bir örnektir. Bunu yapabilmek için 2001 ve 2004 yıllarına ait IKONOS uydu görüntüsü kullanılmaktadır. Değişimi saptayabilmek için otomatik bir kullanıcı arayüzü yaratılmıştır. Değişik resim geliştirme teknikleri ile bulanık mantık sistemleri arayüze entegre edilmiştir. Değişim sonuçları % 20,50 ve 70 olarak sınıflanmış ve dört farklı yöntem kullanılmıştır; bunlar, pixel, obje ve karakter tabanlı yöntemlerdir. Bu yöntemler farklı değişim yüzdeleri ile denenmiş ve sonuçları yazılmıştır. Bu bağlamda, tezin temel amacı uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemi kullanarak çevresel değişimlerin düzenli aralıklarla takibini sağlamak ve de güncel veri tabanı yaratmaktır. İkinci amaç ise mevcut değişim belirleme teknikleri ile yeni yaratılan arayüzün karşılaştırılarak, sonuçlar üzerindeki gelişimlerin tartışılmasıdır. Sonuç olarak tezin amacı yeni bir CBS tabanlı değişim saptama sistemi geliştirmektir. Böylece, sonuçlar CBS ortamına etkin bir şekilde aktarrılıp, mevcut sayısal haritalar ile aynı ortamda çakıştırılabilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis is an example of how land use changes could be detected via high resolution remotely sensed data in GIS environment. In order to perform ?change detection? IKONOS satellite images, belonging to 2001 and 2004, have been used. An automated Graphical User Interface (GUI) has been created for detection of environment. Different image enhancement techniques and a fuzzy inference system have been combined in the GUI. The detection results are classified according to some basic levels such as 20, 50 % and 70 %. Additionally, four different change detection algorithms have been applied, which are pixel-based, object based, feature based. These algorithms have been examined according to change detection levels with different image enhancement techniques. In this context, the primary objective of this thesis is to detect environmental changes regularly using RS and GIS in order to obtain up-to-date information about the urban areas. The secondary objective of the thesis is to compare the existing techniques with the newly developed GUI for change detection of environmental changes and to discuss the improvement in the overall results using information obtained with different detection techniques. The hypothesis of this thesis is to develop a new GIS based change detection system. Thus, it would be realized in the GIS environment efficiently and overlaid the results with digitized data in the same environment.