Bazı Türk arpa çeşitlerinin alüminyuma karşı olan toleranslarının belirlenmesi
Effect of aluminium on root growth of some Turkish barley varieties
- Tez No: 177102
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. E. BANU BÜYÜKÜNAL BAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Arpa, Alüminyum toleransı, Kök büyümesi, Barley, Aluminium tolerance, Root Growt
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Alkali koşullarda toksik etkiye sahip olmayan Alüminyum (Al), asidiktopraklarda çözünür hale gelerek toksik etki göstermekte ve bitki büyümesini sınırlamaktadır. Arpa Al'a hassasiyeti en fazla olan tahıl türü olduğundan, asidik topraklarda arpa yetiştirilmesi önem taşımaktadır. Bu çalışmada dört Türk arpa çeşidinin Al tolerans düzeyleri incelenmiştir. Al toleransının belirlenmesinde iki temel kriter kullanılmıştır. Bunlardan ilki farklı Al konsantrasyonlarına sahip besiyeri ortamında kök büyümesinin ölçülerek, verilerin istatistiksel olarak incelenmesi ile elde edilmiştir. Kök büyümesi sonuçları Al'a en dirençli çeşidin Konevi-98, daha az dirençli çeşidin Kıral 97 ve en duyarlı çeşitlerin ise Beyşehir-98 ve Karatay-94 olduğunu göstermektedir. İkincisi, Al stresi sonrası köklerin Eriochrome cyanine R ile boyanmasıdır. Boyanma sonuçları kök uzaması sonuçları ile uygunluk göstermemiştir. Çalışmada kullanılan çeşitler için ayrıca; Al stresi sonrasında gövde uzunlukları ve besiyeri ortamının pH değişimleri incelenmiştir. Konevi-98 çeşidi en fazla gövde büyümesi gösteren çeşit olmuştur. Farklı Al konsantrasyonlarında besiyeri ortamında en az pH değişiminin görüldüğü çeşit yine Konevi-98 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Normally aluminium (Al) is not a toxic substance under alkaline conditions however when its solubility increases under acidic conditions, it may limit plant growth. Due to the highest Al sensitivity of barley among the other cereals, cultivation of barley under acidic conditions becomes important. In this experiment, screening of Al tolerance of four Turkish barley varieties were studied. Two criteria were employed for the screening purposes. One of these was root growth of varieties and the second one was staining of roots with Eriochrome cyanine R under variable Al stress conditions. Root growth results indicated that Konevi-98 might be the most tolerant variety, while Kıral-97 might be the less tolerant variety compared to Konevi-98. However Beyşehir-98 and Karatay- 94 were the most sensitive varieties. Staining results were not in agreement with results of root growth. Moreover, shoot growth and pH changes in growth medium were examined after Al stress. Konevi-98 had the highest shoot growth and caused the least pH change on growth medium of variable Al concentrations.