Devredilen sulama porojelerinde sulanmayan alanlar ve nedenleri
Non-irrigated area in transferred irrigation projects and its reasons
- Tez No: 177101
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN DEĞİRMENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama Oranı, Sulanmayan Alan, Sulama Projesi, Sulama Yönetimi, Irrıgation ratio, Non-Irrigated Area, Irrigatio Project, Irrigation Management
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Ülkemizde büyük maliyetlerle gerçeklestirilen sulama sebekelerinden beklenen fayda tam olarak sağlanamamıstır. DS? tarafından isletilen ve devredilen sulama projelerinde düsük sulama oranının en önemli sorun olduğu görülmektedir. Çalısmada 21 bölgeden 2000 ha'dan büyük 163 sulama sebekesi materyal olarak alınmıstır. Çalısma kapsamında; su kaynağı yetersizliği, sulama tesislerinin yetersizliği, drenaj sorunları, bakım-onarım yetersizliği, topografik yetersizlik, yağısların yeterli görülerek su talebinin olmaması, nadas, sosyo-ekonomik faktörler gibi nedenler arastırılmıstır. 2001-2005 yılları arasındaki veriler SPSS programında basit uyum analizi ile değerlendirilmistir. Yapılan analiz sonucunda 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 11., 12., 18., 21., 25. Bölgelerde çiftçiler tarafından yağısların yeterli görülmesi; 8., 9., 13., 24. Bölgelerde sosyoekonomik sorunlar; 19. Bölgede arazilerin nadasa bırakılması; 10., 20. Bölgelerde arazilerdeki topografik yetersizlik; 15. Bölgede su kaynağı yetersizliği; 17. Bölgede sulama tesislerinin bakım-onarım yetersizliği nedeniyle sulama alanlarında sulama oranı düsmektedir. Sulama oranını düsüren sulama sistem faktörlerinin tüm faktörlerden daha az etkili olduğu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In our contry, irrigation schemes developed with high costs could not obtained the expected benefit fully. In the operated and then transferred irrigation schemes by State Hydraulic Works (DSI), low irrigation ratio is the most important problem. In this study, 163 irrigation schemes larger than 2000 ha area selected from 21 regions were the study material. In this study, inadequacy of water resources, insufficient irrigation structers, drainage problems, topographic conditions, inadequate maintanence, rainfed cropping, fallowing, economic and social problems and other problems were evaluated. Data of these parameters between 2001 and 2005 years were analyzed using simple correspondence in SPPS programe. Results showed that irrigation ratio decreased in the irrigated areas of 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 11., 12., 18., 21. and 25. regions due to less rainfal, in 8., 9., 13. and 24. regions due to economic and social problems, in 19. regions due to fallowing, in 10., 20. regions due to topographic conditions, in 15. regions due to inadequacy of water resources, in 17. regions due to inadequate maintanence. Factors of irrigation systems which were decreased irrigation ratio are less efficient than all factors are determinated.