HVAC sisteminin MLP tipi yapay sinir ağları (YSA)kullanarak denetlenmesi
Control of HVAC using MLP type neural networks
  1. Tez No: 177112
  2. Yazar: GÜLER ELBİSTANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. H. RIZA ÖZÇALIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: HVAC, Neural Networks, MLP (Multi Layer Perception) Automatic Control
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada, sanayide kullanılan iklimlendirme sisteminin (HVAC) gerçek koşullarda çalışması modellenmiş ve bu model dikkate alınarak benzetim tarzında yapay sinir ağları esaslı bir denetim sistemi oluşturuldu. HVAC (Heating Ventilation Air Conditional) sisteminin gerçek çalışması şu şekilde özetlenebilir: Odanın havası emiş kanalı vasıtasıyla ortamdan çekilir. Ortam sıcaklığı ve rutubeti ölçülür. İstenen set değerlerinde olup olmadığı kontrol edilir. Amaç; Endüstriyel sanayi ortamlarında istenilen set değerlerini elde etmektir (İstenen sıcaklık: 22 °C, İstenen rutubet: 42% Rh). Bu çalışmada, önce ele alınan HVAC sisteminin matematiksel modeli çıkarıldı. Daha sonra bu modelin uygun bir sayısal analiz yöntemi yardımı ile (MLP), çözümü yapıldı ve bu çözüm sistemin gerçek çalışmasının benzetimi olarak kullanıldı. Elde edilen model dikkate alınarak çok katmanlı yapay sinir ağları (MLP), esaslı bir denetleyici içeren denetim sistemi oluşturuldu. Anahtar Kelimler: HVAC, Yapay Sinir Ağı (Neural Networks), MLP (Multi Layer Purception) Otomatik Kontro
Özet (Çeviri)
This research was modelling that used in industry thermal dynamic system (HVAC) is running in actual conditions. Regard to model, control system was formed base to Neural Networks. Actual work of HVAC (Heating Ventilation Air Conditional) system can be summary; room air is pulling via suction canal. Environment temperature and humidity is measuring. It is controlling that whether do it set value. Aim; set value get in the industrial environment (Recured temperature: 22 °C, Recured humidity: 42% Rh). Former, HVAC system mathematics model was performed in the research. Later, fitting numerical analysis method solves model (MLP). The solve is used actual system operations. Regard to the model it was getting, control system was formed base to inspector that contain multi-layer artificial neural networks (MLP).