Buğday ve mısır sapı ile çınar yaprağı külü katkılı betonların durabilite özellikler
Durability properties of concrete containing wheat straw ash, corncob ash and plane leaf ashes
- Tez No: 177118
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFİ BİNİCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Durabilite, Beton, Buğday sapı külü, Mısır sapı külü, Çınar yaprağı külü, Durability, Concrete, Wheat Straw Ash, Corncob Ash, Plane Leaf Ash
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu çalışmada, buğday sapı (B), mısır sapı (M) ve çınar yaprağı (Ç) külleri katkılı betonlarda durabilite özellikleri araştırılmıştır. İnce agrega olarak bu üç külün beton durabilitesine etkisi araştırılmıştır. Üç seride on farklı karışım ile kontrol örnekleri 300 kg dozlu beton üretilmiştir. Hazırlanan beton numunelere organik katkı olarak %2, %4 ve %6 oranlarında B, M ve Ç külü, ince kumla yer değiştirilerek katılmıştır. Katkı olarak kullanılacak küllerin aktiviteleri, beton durabilitesi için beton basınç dayanımları, 7, 28 ve 180 günde belirlenirken 12 aylık sülfat dirençleri, donatı korozyonu ve SEM taramaları yapılmıştır.Deney sonuçlarından buğday sapı, mısır sapı ve çınar yaprağı külü katkılı betonların işlenebilirlilik değerleri kontrol betona göre daha iyi görülmüştür. Ayrıca %2 ve %4 oranlarında kül katkılı betonlarda korozyon oranın düşmüş ve sülfat direnci artmıştır. Bu sebeple yüksek durabiliteli beton üretiminde buğday sapı, mısır sapı ve çınar yaprağı külü betona katkı olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
In this study, durability of concrete containing wheat straw ash (WSA), corncob ash (CA) and plane leaf ashes (PLA) was investigated. The effects of the use of the three ashes as fine aggregates on concrete durability were investigated. Ten concrete mixtures were produced in three series with control mixes having 300kg cement content. These control mixes were modified with 2%, 4% and 6% WSA, CA, and PLA in place of fine aggregate. To establish the durability of concrete the compressive strengths were measured after 7, 28 and 180 days and 12 months under sodium sulphate solution; and each of corrosion resistance and SEM observation was investigated.Test results indicate that WSA, CA and PLA fine aggregate concrete has good workability compared to conventional concrete. The results also indicate that the %2 and %4 in ash content caused a significant corrosion resistance is decreased and increase in the sodium sulphate resistance of the concretes. Hence, concrete with WSA, CA and PLA fine aggregate can be recommended for the production of more resistant concrete.