Tekstil yüzeylerinin yanmaya karşı dirençlerinin arttırılması
Improving fire retardancy specify of textile surfaces
  1. Tez No: 177126
  2. Yazar: MEHMET BARAN KALIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REMZİ GEMCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Engineering Sciences, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güç Tutuşurluk, Bor, Borik Asit, Boraks, Çinko Borat, Kumaş, Flame Retardancy, Fire Retardant, Boron, Boric Acid, Borax, Zinc Borate, Fabric
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, tekstil materyallerine güç tutuşurluk özelliği kazandırılması incelenmiştir. Alfa-x adlı yanmayı geciktirici bir kimyasala borlu bileşikler ilave edilerek kumaşların güç tutuşurluğun özelliklerinin artırılması amaçlanmıştır. Borlu bileşiklerden borik asit, boraks ve çinko borat; alfa-x adlı kimyasala alfa-x oranı sabit (% 50) olarak üç farklı oranda (% 5, % 7.5 ve % 10) ilave edilerek çözeltiler hazırlanmıştır. Ayrıca % 100' lük alfa-x ve % 50' lik alfa-x karışımları da hazırlanarak onbir farklı çalışma hazırlanmıştır. Kimyasalların kumaşa apresi numune pad makinesinde yapılmıştır. Numunelerin güç tutuşurluğu yakma testlerinden yüzey tutuşturma yöntemiyle incelenmiştir.Sonuçlar göstermektedir ki; borlu bileşikler kumaşların güç tutuşurluk özelliğini arttırmaktadır. En etkili sonuç ise en az yanma ile % 7.5 boraks ? % 50 alfa-x çözeltisinde gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, improving fire retardancy of textile materials was examined. The aim of this study was to improve fire retardancy properties of textile fabrics with adding boron compounds to a chemical named alfa-x. Boric acid borax and zinc borate from boron compounds with three different ratios ( 5%, 7.5% and 10%) were added to chemical alfa-x in ratio (50%). Besides another two compounds were prepared from alfa-x in ratios (50% and 100%). At total we prepared eleven different solvents. Application of solvents to the fabrics made by lab pad machine. Fire retardancy of fabrics of manufactured specimens were tested using flammabiltiy test.Results showed that boron compounds improve fire retardancy property of textile fabrics. The most effective result was undertaken from 7.5 % borax ? 50 % alfa-x solvent.