Solutions of the equations of change by the averaging technique
Hal değişim denklemlerinin ortalama yöntemi ile çözümü
  1. Tez No: 177282
  2. Yazar: MERİÇ DALGIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Taşınım olayları, alan ortalaması, iki noktalı Hermite açılımı, Transport phenomena, area averaging, two-point Hermite expansion
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Momentum, ısı ve madde taşınımlarında karşılaşılan problemlerin çözümünde kullanılan tekniklerden biri alan ortalamasıdır. Bu yöntemin uygulanması problemin matematiksel çözümünü kolaylastırır. Ancak bu durumda, bağımlı değişkenin ve/veya türevinin sınır değerlerinin ortalaması alınan değişken cinsinden ifadesi gerekir. Söz konusu sınır değerleri, iki noktalı Hermite açılımı ile elde edilmiş ve taşınım olaylarıyla ilgili problemlerin yaklaşık yöntemle çözümü sistematik olarak gösterilmistir. Bu çalışmada ele alınan problemler şunlardır: eşmerkezli iki boru arasında yatışık olmayan akış, uzun bir levhanın asimetrik olarak soğutulması, içsel ısı üretimli silindirik bir çubukta yatışık olmayan ısı iletimi, bir kap içerisindeki sıvıdan uzun bir levhaya difüzyon; iki geniş levha arasında konveksiyon ile madde taşınımı silindirik bir boruda konveksiyon ile madde taşınımı; iki tabakalı kompozit bir levhada yatışık olmayan ısı iletimi. Analitik ve yaklaşık çözümler, sistemi karakterize eden boyutsuz parametreler cinsinden karşılaştırılmış ve sonuçların uyumlu oldugu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Area averaging is one of the techniques used to solve problems encountered in the transport of momentum, heat, and mass. The application of this technique simplifies the mathematical solution of the problem. However, it necessitates expressing the local value of the dependent variable and/or its derivative(s) on the system boundaries in terms of the averaged variable. In this study, these expressions are obtained by the two-point Hermite expansion and this approximate method is applied to some specific problems, such as, unsteady fow in a concentric annulus, unequal cooling of a long slab, unsteady conduction in acylindrical rod with internal heat generation, diffusion of a solute into a slab from limited volume of a well-mixed solution, convective mass transport between two parallel plates with a wall reaction, convective mass transport in a cylindricaltube with a wall reaction, and unsteady conduction in a two-layer composite slab. Comparison of the analytical and approximate solutions is shown to be in good agreement for a wide range of dimensionless parameters characterizing each system.