Influence of large scale atmospheric systems on hydorology and ecology of Turkish lakes
Büyük ölçekli atmosfer sistemlerinin Türkiye'deki göllerin hidroloji ve ekolojisine etkileri
- Tez No: 177342
- Danışmanlar: PROF. DR. MERYEM BEKLİOĞLU YERLİ, PROF. DR. TEMEL OĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Dolaşım _Indisleri, C ok Değişkenli Analiz, Ekosistem
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
İklim değişimlerinin Türkiye'deki içsular üzerindeki etkileri, şimdiye kadar yeterikadar çalşılmamış bir konudur. Bu çalışmada, ileride yapılacak daha kapsamlıçalışmaların çekirdeğini oluşturmak üzere bazı keşif araştırmaları yapılmıştır. Genişbir alandaki (20-70N, 50W-70E) Deniz Seviyesi Basıncı (DSB) sahası EOF (EmpiricalOrthogonal Function) analizine tabi tutulmuştur. Bu atmosfer sistemindekibaskın değişkenlik kaynaklarının, 3 dolaşım indeksi; NAO (Kuzey Atlantik Salınımı),EAWR (Doğu Atlantik - Batı Rusya) ve EA (Doğu Atlantik) örümlükleri tarafındanyönetildiği gösterilmiştir. Bu atmosfer sistemi ile Türkiyedeki belli başlı göl ekosistemlerininetrafındaki hidro-meteorolojik koşulların ilişkileri korrelasyon analizi veCCA (Canonical Correlation Analysis) ile incelenmiştir. Sonuçlar, DSB'nin sıcaklıkve B{Y (buharlasma { yağıs) sahaları üzerindeki güçlü etkinliğini ortaya çıkarmıştır.Bulunabilen en uzun veri seti olan Mogan gölüne ait 15 senelik (1991-2006) veri setiiklimsel değişimlerin göllerin biyolojik karakterleri üzerindeki etkilerinin anlaşılmasıiçin uygulanabilecek analizlere ve yaklaşımlara örnek olarak sunulmuştur. Yapılananalizlerde, iklim değişimlerinin Mogan gölünde sıcaklık ve tuzluluğun toplanktonve zooplankton grupları üzerindeki etkileri aracılığıyla etkin olduğu önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Impacts of climatic changes on in-land waters of Turkey is a topic that has not been sufficiently investigated yet. In this study, some exploratory work have been performed to form the core of further studies on the subject. EOF (Empirical Orthogonal Function) analysis has been applied to SLP (Sea Level Pressure) field with a wide coverage (20-70N, 50W-70E). The dominant sources of variability in this atmospheric system have been shown to be driven by 3 circulation indices, NAO (North Atlantic Oscillation), EAWR (East Atlantic - West Russia) and EA (East Atlantic) patterns. Linkages between this atmospheric system and the hydro-meteorological properties (data compiled from governmental organizations) of major Turkish lake ecosystems has been investigated with use of ordinary correlation analysis and CCA (Canonical Correlation Analysis). The results revealed the heavy forcing of large scale SLP field on regional temperature and E--P (evaporation minus precipitation) fields. The 15-year data set of Lake Mogan, as the longest available found, was used to exemplify the approaches and methodologies that can be employed for understanding the influence of climate variability on biological properties of lakes. It was suggested that temperature and salinity, being effective on phytoplankton and zooplankton groups, mediate the climatic impacts in Lake Mogan.