Sazlıdere deresi (Edirne) Oligochaeta faunası ve mevsimsel dinamiği
  1. Tez No: 177343
  2. Yazar: MENEKŞE TAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR KIRGIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Sazlıdere Deresi, zoobentoz, Oligochaeta, fauna, fizikokimyasalparametreler, Sazlıdere Stream, zoobenthos, Oligochaeta, fauna, physico-chemical parameters
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışma Şubat 2007-Aralık 2007 tarihleri arasında Sazlıdere Deresi (Edirne)Oligochaeta faunasının tespiti ve mevsimsel dağılımını incelemek amacıyla gerçekleştirildi.Belirlenen 4 istasyondan iki aylık periyotlar halinde bentoz örneklemesi yapılarak,Oligochaeta dışındaki gruplar ordo-familya düzeyine kadar, Oligochaeta bireylerinin ise türdüzeyinde teşhisleri yapıldı. Çalışmada ayrıca 1991-1992 tarihleri arasında diğer araştırıcılartarafından toplanan materyal de nitel değerlendirme amacıyla incelendi. Buna göre,Tubificidae familyasından, Tubifex tubifex, Limnodrilus hoffmeisteri, L. udekemianus,Potamothrix hammoniensis; Naidinae alt familyasından; Chaetogaster diaphanus, Stylarialacustris, Nais barbata, N. bretscheri, N. elinguis, Ophidonais serpentina ,Pristina longiseta,Slavina appendiculata, Dero digitata, Aulophorus furcatus olmak üzere toplam 14 türsaptandı. Ayrıca bentoz örneklemesi esnasında, su örnekleri de alınarak suyun bazıfizikokimyasal ve mikrobiyolojik analizleri de (Çözünmüş oksijen, Biyolojik oksijen değeri(BOD), SO4, PO3, NO3-N, NO2-N, Mg, Ca, Klorür, Klorofil-a, Askıda katı madde (AKM),Toplam bakteri, Toplam Koliform, E.coli) yapıldı. SKKY değerlerine göre Sazlıdere Deresi'nin su kalitesi de belirlenmeye çalışıldı.Çalışmada m2'deki en yüksek birey sayısına 4. istasyonda Haziran 2007 örnekleminde(87.200 birey/m2) en düşük birey sayısına ise Ekim 2007 örnekleminde (44 birey/m2) 3.istasyonda rastlandı. Ayrıca istasyonların ortalama olarak m2 deki birey sayısı sırayla 4.istasyon (25.089 birey/m2), 1.istasyon (7267 birey/m2), 2.istasyon (2422 birey/m2), 3.istasyon(1778 birey/m2) olarak tespit edildi.Sazlıdere Deresi' nin Shannon-Wiener Indeks (SWI=H') çeşitliliğine bakıldığında ise(0 ile 1,51) arasında değiştiği gözlendi.İçerdikleri Oligochaeta türleri ve sayılarına göre yapılan Bray-Curtis kümeleme analizisonuçlara göre, önce 1. ve 2. istasyonların daha sonra 4. istasyonun, bunun da 3. istasyon ilekendi içlerinde daha yüksek bir benzerlik gösterdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
This study performed to determined Oligochaeta fauna of Sazlıdere Stream (Edirne)and investigate their seasonal distribution between February 2007-December 2007. Duringthe study period, specimens were collected two monthly period from 4 station determined bydone benthos sampling and Oligochaeta individuals were identificated species level.Furthermore, material which were collected between years by other investigators were alsoexamined as qualitatively. As a result during the a total of 14 species, were reported Tubifextubifex, Limnodrilus hoffmeisteri, L. udekemianus, Potamothrix hammoniensis are belongingTubificidae, Chaetogaster diaphanus, Stylaria lacustris, Nais barbata, N. bretscheri, N.elinguis, Ophidonais serpentina, Pristina longiseta, Slavina appendiculata, D.digidata,Aulophorus furcatus are belonging to Naididae. Also, water sampling was done to determinesome such as DO, BOD, SO4, PO3, NO3-N, NO2-N, Mg, Ca, Cl, Chlorophyl-a, suspend solidmaterial, organic matter, total bacteria, total coliform and E. Coli when benthos samplingdone. It as tried to determine the Sazlıdere Stream according to SKKY.In this study, the highest individual number (87.200 ind/m2), was reported at station4 sampling June 2007 and the lowest value was found October 2007 as (44 ind/m2). Inaddition, when the number average individual was taken into consideration, it could be seenthat station 4, (25.089 ind/m2) , it was followed by the station 1 (7267 ind/m2), by the station 2(2422 ind/m2) and by the station 3 (1778 ind/m2).Shannon-Weiner (SWI=H?) diversity index of Sazlıdere Stream was taken intoconsideration, it was seen that these values range between 0 and 1,51.As a result of Bray-Curtis cluster analyze according to Oligochaeta species andindividual numbers in the stations; firstly 1 and 2 between themselves, later with station 4and thereafter with station 3 are similar.