Multi-objective optimization of swirl burner with premixed ammonia/hydrogen flame
Ön karışımlı amonyak/hidrojen alevine sahip girdaplı yakıcının çok hedefli optimizasyonu
- Tez No: 1001824
- Danışmanlar: PROF. DR. YAKUP ERHAN BÖKE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alternatif yakıtlar, Gaz emisyonu, Hesaplamalı akışkanlar dinamiği (HAD), Sayısal akışkanlar dinamiği, Sıfır emisyon, Türbülanslı yanma, Çok kriterli optimizasyon, Alternative fuels, Gas emission, Computational fluid dynamics (HAD), Computational fluids dynamic, Zero emission, Turbulent combustion, Multi criteria optimization
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, karbon içermeyen bir enerji taşıyıcısı olarak öne çıkan amonyağın hidrojenle karıştırılarak yakıldığı bir ön karışımlı girdaplı yakıcının sayısal olarak incelenmesi, doğrulanması ve optimize edilmesi amaçlanmıştır. Temel hedef; sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçiş sürecinde öne çıkan amonyağın, endüstriyel uygulamalarda çevre dostu, güvenli ve verimli şekilde kullanılabilmesi için gerekli tasarım kriterlerini ortaya koymaktır. Literatürde amonyak-hidrojen karışımlarının yanma özelliklerine dair birçok çalışma bulunmaktadır. Ancak bu çalışmaların çoğu ya yalnızca deneysel sınırlarda kalmış ya da sayısal modelleme ile kısıtlanmıştır. Bu çalışma, HAD temelli yaklaşımı, deneysel verilerle detaylı validasyonu ve çok hedefli optimizasyonu aynı çatı altında birleştirerek literatürdeki boşluğu doldurmayı hedeflemektedir. Çalışmanın özgünlüğü HAD, validasyon ve optimizasyon entegrasyonuyla ortaya konulmaktadır. Amonyağın küresel enerji stratejilerindeki rolü son yıllarda belirgin şekilde artmıştır. Özellikle karbon emisyonlarının azaltılması ve hidrojen ekonomi zincirinin oluşturulması aşamalarında amonyak taşınabilirlik, depolama kolaylığı ve karbon içermemesi nedeniyle stratejik bir enerji taşıyıcısı olarak değerlendirilmektedir. Amonyağın mevcut ticari ölçeğe ulaşmış üretim altyapısı ve taşımacılık sistemleri, hidrojenin karşılaştığı depolama ve lojistik engellerin önemli bir kısmını ortadan kaldırmaktadır. Bu nedenle birçok ülkede amonyak, hidrojen ekonomisinin erken dönem geçiş yakıtı olarak konumlandırılmakta ve karbon-nötr sistemlere geçişte kritik bir rol üstlenmektedir. Likit halde taşındığında birim hacimde yüksek hidrojen içeriği sunması ve kolay depolanabilir olması, onu özellikle endüstriyel ısıtma, kazan sistemleri ve içten yanmalı motorlar gibi çeşitli enerji uygulamaları için çekici bir seçenek haline getirmektedir. Hidrojenin kriyojenik koşullarda depolanması veya yüksek basınçlı tanklar gerektirmesi önemli bir mühendislik zorluğu iken, amonyak atmosfer basıncına yakın düşük sıcaklıklarda sıvılaştırılabildiği için daha düşük maliyetli ve daha güvenli bir dağıtım altyapısı sunmaktadır. Bununla birlikte, amonyağın düşük reaksiyon hızı, uzun tutuşma gecikmesi, yüksek NOx oluşumu ve yanmamış amonyak salınımı gibi dezavantajları, özellikle saf amonyak alevlerinde kararlılığı ve çevresel performansı olumsuz etkileyen önemli sınırlamalardır. Bu nedenle, amonyak-hidrojen karışımlarının kullanıldığı yakıcı sistemlerinin uygun geometriler, uygun karışım oranları ve doğrulanmış kinetik mekanizmalar ile detaylı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Özellikle NOx oluşumu, amonyak temelli yanma sistemlerinde en kritik çevresel parametrelerden biridir. NOx hem güçlü bir hava kirleticidir hem de toksikolojik açıdan tehlikeli bir bileşiktir. Amonyak yakıldığında özellikle yüksek sıcaklık ve oksijen fazlalığı içeren bölgelerde NOx oluşumunu hızlanmaktadır. Bu nedenle amonyak-hidrojen karışımlarında hem alev şeklinin hem de ısı salınımının kontrol edilmesi, çevresel regülasyonların karşılanması açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmanın kapsamı, soğuk akış doğrulaması, reaksiyonlu akış analizleri, kinetik mekanizma karşılaştırmaları ve çok amaçlı optimizasyon süreçlerini içeren bütünleşik bir sayısal yaklaşımın geliştirilmesi olarak belirlenmiştir. Bu bütünleşik yapı, literatürde farklı çalışmalarda ayrı ayrı ele alınan akış doğrulaması, kimyasal mekanizma değerlendirmesi ve tasarım optimizasyonunun ilk kez aynı amonyak-hidrojen girdaplı yakıcısında birlikte uygulanması açısından özgün bir katkı sunmaktadır. Çalışma boyunca kullanılan tüm modeller ve değerlendirmeler, gerçek ölçekli endüstriyel bir girdaplı yakıcı temel alınarak gerçekleştirilmiş olup sonuçların uygulamaya yönelik geçerliliği artırılmıştır. Tezin ilk aşamasında, literatürde deneysel olarak karakterize edilmiş laboratuvar tipi bir girdaplı yakıcı sistemi sayısal olarak modellenmiş; soğuk akış deneyleri ile sayısal sonuçların doğrulanması hedeflenmiştir. Bu amaçla, halihazırda literatürde de bulunan ve laboratuvar ölçeğinde gerçekleştirilmiş LDA ölçümleri kullanılmıştır. Girdaplı yakıcılarda alev kararlılığını belirleyen en önemli parametrelerden biri olan merkezi resirkülasyon bölgesinin oluşumu, konumu ve büyüklüğü hem deneysel ölçümlerle hem de HAD çözümleri ile incelenmiştir. Sayısal analizler Converge CFD® yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Soğuk akış HAD analizlerinde, LDA ölçümleri temel alınarak altı farklı türbülans modeli karşılaştırılmış ve ikinci mertebeden k-ω SST tabanlı RANS yaklaşımının deneysel veriyi en iyi şekilde temsil ettiği görülmüştür. Seçilen türbülans modeli, özellikle merkezdeki eksenel hız profillerini doğru tahmin etmekte ve merkez dışındaki türbülans etkilerini başarılı şekilde yansıtmaktadır. Ayrıca, AMR stratejisi kullanılarak çözüm bölgesinde yalnızca akışın karmaşık olduğu bölgelerde çözüm ağı detaylandırılmış, böylece hem çözüm doğruluğu artırılmış hem de hesaplama maliyeti optimize edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, soğuk akış modelinin reaksiyonlu çözümler için güvenilir bir temel oluşturduğunu göstermiştir. Reaksiyonlu akış analizlerinde, modelin validasyonunu gerçekleştirmek için, sıcaklık profilleri ve emisyon değerleri referans alınarak Duynslaegher, Nakamura ve Stagni'ye ait üç farklı reaksiyon mekanizması incelenmiştir. Üç farklı kinetik mekanizma test edilmiş ve sonuçlar deneysel literatür ile birlikte değerlendirilmiştir. Karşılaştırmalar sonucunda, Nakamura mekanizması hem sıcaklık dağılımı hem de yanma sonucunda açığa çıkan ürünlerin dağılımı açısından deneysel verilerle en yüksek uyumu sağlamıştır. Ayrıca NOx tahminlerinde Duynslaegher mekanizmasına kıyasla daha gerçekçi sonuçlar üretmiş, NH3 slip oranlarının tahmininde ise özellikle düşük H2 oranlarında daha tutarlı değerler elde edilmiştir. Bu nedenle optimizasyon çalışmasındaki valide yanma analizi modellerinde Nakamura mekanizmasının kullanılması tercih edilmiştir. Özetle optimizasyon modelinin validasyonu hem soğuk akış koşullarında (LDA verileri ile hız karşılaştırması) hem de reaksiyonlu akış koşullarında (alev konumu ve sıcaklık dağılımı karşılaştırması) incelenmiş; her iki durumda da deneysel verilerle iyi uyum sağlandığı görülmüştür. Validasyonu sağlanmış HAD modeli ile girdaplı yakıcının tasarım uzayını sistematik olarak araştırabilmek amacıyla çok amaçlı optimizasyon modeli geliştirilmiştir. Optimizasyon sürecinde literatürde yaygın olarak kullanılan farklı çok amaçlı optimizasyon algoritmaları değerlendirilmiştir. Ancak sınırlı analiz imkanı, doğrulanmış HAD çalışmalarının yüksek maliyeti ve fiziksel gereklilikler dikkate alındığında; hızlı yakınsama, dengeli çözüm dağılımı ve düşük hesaplama maliyeti gibi avantajları nedeniyle NSGA-II algoritması tercih edilmiştir. Optimizasyon sürecinde dört tasarım parametresi esas alınmıştır: daralma oranı (confinement ratio), kanat sayısı, kanat açısı ve yakıt karışım oranı. Optimizasyon üç farklı amaç fonksiyonu üzerine kurulmuştur: birim kütle yakıt başına düşen özel ısı salınımının artırılması, NO₂ oluşumunun azaltılması ve hidrojen tüketiminin minimize edilmesi. Bu üç hedef birbirleriyle çelişkili olduğundan, en iyi çözümün tek bir tasarım değil, Pareto eğrisi üzerinde yer alan bir çözüm ailesi şeklinde ifade edilmiştir. Başlangıç popülasyonu, incelenecek parametreleri minimum ve maksimum değer aralıklarında kapsayan, rastgele seçilmiş 14 farklı bireyden oluşturulmuştur. Ardından çaprazlama, mutasyon ve sıralama işlemleriyle evrimsel süreç yürütülmüştür. Analiz sayısındaki kısıtlar nedeniyle popülasyon boyutu ve iterasyon sayısı dikkatle dengelenmiştir. Yakıt karışımı optimizasyonunda eşdeğerlik oranı ve toplam termal güç sabit tutulmuş, amonyak-hidrojen hacimsel oranı değiştirilerek yanma karakteristikleri değerlendirilmiştir. Converge CFD® ve Dakota yazılımlarının entegrasyonu sayesinde her aday bireyin HAD analizi otomatik olarak gerçekleştirilmiştir. Tüm bireyler normalize edilerek karşılaştırılmış ve elde edilen Pareto eğrileri tasarım değişkenleri ile hedef fonksiyonlar arasındaki ilişkileri açıkça göstermiştir. Elde edilen sonuçlar, tasarım uzayının bazı bölgelerinde ısı salınımının artırılmasının NO2 oluşumunu kaçınılmaz olarak yükselttiğini; bazı bölgelerde ise düşük NO2 elde edilebilmesi için hidrojen tüketiminin arttığını ortaya koymuştur. Bu durum, amonyak-hidrojen yakıcılarda yüksek verimli, düşük emisyonlu ve düşük hidrojen tüketimli bir tasarım elde etmenin doğası gereği çok amaçlı bir dengeleme gerektirdiğini açıkça göstermektedir. Optimizasyonda ele alınan tasarım parametreleri yakıcının fiziksel davranışı üzerinde doğrudan etkili olduğundan, her bir değişkenin tasarım uzayını nasıl şekillendirdiği ayrıca değerlendirilmiştir. Daralma oranı (confinement ratio), özellikle girdap yoğunluğunu ve resirkülasyon bölgesinin büyüklüğünü belirlediği için alev stabilitesi ve NO2 oluşumu üzerinde kritik rol oynamaktadır. Daralma oranının artması, akışın merkezine geri dönen sıcak ürün miktarını artırarak alev kökünde daha yüksek sıcaklıklar oluşturmakta; bu durum spesifik ısı salınımını ve NO2 oluşumunu etkileyebilmektedir. Kanat sayısı ve kanat açısı ise girdap yoğunluğunu ve karışım kalitesini belirleyen temel geometrik parametrelerdir. Özellikle yüksek kanat açılarında girdap sayısının artması, karışımın homojenleşmesini kolaylaştırırken aynı zamanda reaksiyon zonunun daha geniş bir alana yayılmasına sebep olabilmektedir. Bu etki ısı salınımını ve NO2 miktarını değiştirici bir mekanizma olarak da ortaya çıkmaktadır. Yakıt karışım oranının optimizasyon sürecindeki rolü de çalışmanın önemli bulgularından biridir. Amonyak-hidrojen karışımlarında hidrojen oranının artırılması genellikle reaksiyon hızlarını yükseltmekte ve yanmayı kararlı hale getirmektedir. Ancak bu durum hidrojen tüketimini artırarak ekonomik ve sürdürülebilirlik açısından dezavantaj yaratabilmektedir. Bu nedenle hidrojen oranının optimize edilmesi, yalnızca performans açısından değil, aynı zamanda sistemin operasyonel maliyeti açısından da önem taşımaktadır. Optimizasyon bulguları, yalnızca performans odaklı bir yaklaşım ile hidrojen tüketiminin azaltılmasına yönelik bir yaklaşımın tasarım uzayında oldukça farklı bölgeleri işaret ettiğini göstermiştir. Bu nedenle Pareto front elde edilmesi, hedef önceliklerine göre seçim yapma özgürlüğü sağlamaktadır. Optimizasyon sonuçlarına göre fiziksel olarak uygulanabilir en iyi çözüm D052 olarak belirlenmiştir. D052, spesifik ısı salınımı açısından yüksek performans sunarken NO2 oluşumunu da kabul edilebilir seviyelerde tutmakta ve makul düzeyde hidrojen tüketimi sağlamaktadır. Çalışmanın sonraki adımlarında gerçekleştirilen sıcaklık ve basınç parametre incelemeleri de bu tasarım üzerinden yürütülmüştür. Son kısımda giriş sıcaklığı ve giriş basıncı gibi sınır koşullarının D052 üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Bu analizler endüstriyel sistemlerde değişken sınır koşulları altında alev davranışının nasıl değiştiğini anlamak açısından kritiktir. Giriş sıcaklığının artırılması alev kararlılığını güçlendirmiş, reaksiyon bölgesini genişletmiş ve ısı salınımını yükseltmiştir. Buna karşın giriş basıncının artırılması NO2 oluşumunu belirgin şekilde artırmış; bu durum yüksek basınçlı sistemlerde amonyak-hidrojen karışımlarının daha dikkatli kontrol edilmesi gerektiğini göstermiştir. Ayrıca bu parametre çalışmalarında seçilen D052 geometrisinin düşük emisyonlu ve kararlı yapısının bu tür analizler için uygun bir temel oluşturduğu bir kez daha doğrulanmıştır. Elde edilen sonuçlar, sistem tasarımı sırasında yalnızca geometri ve yakıt değil, sınır koşullarının da dikkatle kontrol edilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Sıcaklık artışının belli bir değerden sonra NOx oluşumunu arttırması gelecek çalışmalarda optimum giriş sıcaklığının belirlenmesi gerektiğini göstermiştir. Giriş basıncının etkisi ise sıcaklık parametresinden daha belirgin bir kimyasal hassasiyet göstermiştir. Basınç artışı özellikle NO₂ oluşum mekanizmalarını hızlandırmış; çünkü basınç arttıkça moleküller arası çarpışma sıklığı artmakta ve NOx'e dönüşen ara türlerin reaksiyon hızları yükselmektedir. Bu nedenle yüksek basınçlı sistemlerde nominal olarak düşük hidrojen içeren karışımlar bile belirgin düzeyde NO₂ üretme eğilimindedir. Bu bulgu, özellikle yüksek basınçta çalışan ekipmanlarda amonyak-hidrojen karışımlarının dikkatle optimize edilmesi gerektiğini göstermektedir. Ayrıca basınç artışı, reaksiyon zonunun daha dar bir alanda oluşmasına neden olmuş ve bu durum türbülans-kimya etkileşimlerini önemli ölçüde değiştirmiştir. Bu fiziksel davranışın sayısal sonuçlarla tutarlı şekilde yakalanması, kullanılan yanma modelinin yüksek basınç koşullarındaki güvenilirliğini de ortaya koymuştur. Bu analizlerin bir diğer önemli çıktısı, işletme koşullarının geometrik optimizasyon kadar kritik olduğunun görülmesidir. Tasarım sürecinin yalnızca geometri veya yakıt karışımına odaklanması yeterli değildir; giriş basıncı, sıcaklığı ve genel işletme penceresi de minimum NO2, yüksek kararlılık ve yüksek verim için mutlaka eş zamanlı optimize edilmelidir. Bu nedenle amonyak-hidrojen karışımlarının gelecekteki endüstriyel uygulamalarında adaptif kontrol stratejilerinin ve işlem koşuluna bağlı çalışan geri beslemeli yanma kontrol sistemlerinin gerekli olabileceği öngörülmektedir. Sonuç olarak bu tez amonyak-hidrojen karışımlarının girdaplı yakıcılardaki yanma davranışını bütünsel bir şekilde ele alan özgün bir sayısal çerçeve sunmaktadır. Soğuk akış doğrulaması, deneysel veriler ile yüksek uyum göstermiş; reaksiyonlu akış analizleri sıcaklık profilinin doğru temsil edildiğini ortaya koymuş; çok amaçlı optimizasyon ise farklı uygulamalara yönelik yeni tasarım önerileri sunmuştur. Modelin sağladığı bilgiler, gelecekteki amonyak yakıtlı sistemlerin daha verimli, daha düşük emisyonlu ve daha güvenli şekilde tasarlanmasına katkıda bulunabilir. Özellikle NO2 oluşumunun kontrol edilebilmesi, sürdürülebilir yanma teknolojileri açısından kritik bir gereklilik olup, bu çalışmada elde edilen bulgular bu konuda önemli bir zemin sunmaktadır. Toplamda ortaya konan yaklaşım, amonyağın düşük karbonlu enerji sistemlerine entegrasyonunda somut bir adım olup; uygun karışım, dengeli geometri ve dikkatli işletme stratejileriyle yüksek performanslı, çevre dostu yanma çözümlerine giden yolu açmaktadır. Bu çalışma ayrıca amonyak-hidrojen yakıcıları için kullanılan kinetik mekanizmaların geliştirilmesi gerektiğini, mevcut RANS tabanlı türbülans modellerinin bazı durumlarda yetersiz kalabileceğini ve ileri seviye türbülans modellerinin daha doğru sonuçlar sağlayabileceğini göstermiştir. Gelecekte yapay zeka destekli optimizasyon yöntemlerinin kullanımı, kompleks mekanizmaların daha hızlı çözülmesine ve karmaşık tasarım uzaylarının daha verimli şekilde araştırılmasına olanak sağlayabilir. Ayrıca LES, DNS veya hibrit modellerin uygulanması, türbülans-kimya etkileşimlerinin daha ayrıntılı incelenmesine katkıda bulunacaktır. Uzun vadede geliştirilecek yüksek doğruluklu sayısal modeller, amonyak temelli yanma sistemlerinin endüstriyel ölçekte yaygınlaşmasını hızlandırabilir ve enerji sektöründe karbon azaltımına önemli bir katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the objective is to numerically investigate, validate, and optimize a premixed ammonia-hydrogen swirl burner. The fundamental goal is to establish the necessary design criteria that would allow ammonia, which is gaining prominence in the transition toward sustainable energy resources, to be used in industrial applications in an environmentally friendly, safe, and efficient manner. Although the literature includes numerous studies on the combustion characteristics of ammonia–hydrogen blends, most of these investigations remain either experimentally limited or constrained solely to numerical modeling. This study aims to fill this gap by combining a CFD-based approach, detailed validation with experimental data, and multi-objective optimization within a single unified framework. The originality of the work arises from the integration of CFD, validation, and optimization. The role of ammonia in global energy strategies has increased significantly in recent years. Particularly in the processes of reducing carbon emissions and establishing the hydrogen economy chain, ammonia is considered a strategic energy carrier due to its transportability, ease of storage, and carbon-free nature. Its existing large-scale production infrastructure and transportation network help overcome many of the storage and logistical challenges associated with hydrogen. For this reason, ammonia has been positioned as an early-stage transition fuel in the hydrogen economy in many countries, playing a critical role in the shift toward carbon-neutral systems. When transported in liquid form, its high hydrogen content per unit volume and ease of storage make it an attractive option for various energy applications, especially industrial heating, boiler systems, and internal combustion engines. While hydrogen requires either cryogenic storage or high-pressure tanks, ammonia can be liquefied at temperatures close to atmospheric pressure, enabling a less costly and safer distribution infrastructure. However, ammonia's slow reaction rate, long ignition delay, high NOx formation tendency, and unburned ammonia emissions constitute major drawbacks, particularly in pure ammonia flames, where they adversely affect flame stability and environmental performance. Therefore, burner systems that employ ammonia–hydrogen blends must be evaluated in detail with appropriate geometries, suitable mixing ratios, and validated kinetic mechanisms. In particular, NOx formation is one of the most critical environmental parameters in ammonia-based combustion systems. NOx is both a strong air pollutant and toxicologically hazardous. In ammonia combustion, NOx formation intensifies especially in regions with high temperature and excess oxygen. Hence, controlling the flame shape and heat-release profile in ammonia–hydrogen blends is of great importance to meet environmental regulations. The scope of this study is defined as the development of an integrated numerical approach involving cold-flow validation, reacting-flow analyses, kinetic mechanism comparisons, and multi-objective optimization. This integrated structure provides a unique contribution, as cold-flow validation, chemical mechanism evaluation, and design optimization—typically treated separately in different studies—are applied together for the first time in the same ammonia–hydrogen swirl burner. All models and evaluations used throughout the study were conducted based on a real-scale industrial swirl burner, thereby increasing the practical relevance of the results. In the first stage of the thesis, a laboratory-scale swirl burner system characterized experimentally in the literature was modeled numerically, aiming to validate the numerical results using cold-flow experiments. For this purpose, LDA measurements available in the literature and obtained at laboratory scale were used. The formation