Yer/mekan kimliğinin değişimi: Mezitbey hamamı ve yakın çevresi alan çalışması
Identity change of space/ place: The case of Mezit Bey bath and its hinterland
  1. Tez No: 177354
  2. Yazar: SELİN ARABULAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENNUR AKANSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarihi Kent, Kent Merkezi, Mekan Kimliği, Kimlik Değişimi, Yeniden İşlevlendirme, Historical City, City Center, Place Identity, Identity Change, Renovation
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Bölümü
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Günümüzde dünyada ve ülkemizde birtakım değişim ve dönüşüm süreci yaşanmaktadır. Bu sürecin ortaya çıkardığı küreselleşme olgusu, çeşitli toplumların ekonomik, sosyal ve kültürel yaşam biçimlerini etkilerken, aynı zamanda yaşam alanlarımız olan kentlerimizin kimliklerine de yansımaktadır. Her türlü yeni gelişmeler, boyut ve ölçek açısından kentsel mekanların ve mimarinin biçimlenmesinde ve kentsel yaşam kalitesinin oluşumunda etkin olmaktadır. Küreselleşme sürecinde söz konusu değişimlerin günümüz insanının yaşayış düzenine getirdiği yeni yaşam biçimi, özellikle tarihi kentlerin yüzyıllar boyunca oluşmuş fiziksel-mekansal düzenine aykırı bir yapılanmayı ya da kimlik kaybını da beraberinde getirmektedir.Tüm kentlerde sürekli halde, değişim ve gelişim gözlenmekteyken, aynı kentlerin tarihi merkezleri olduğu şekilde kalmakta hatta gerileme süreci içinde bulunmaktadır. Tarihi kent merkezlerinin yeniden işlevlendirilerek canlandırılması yöntemi; tarihi ve kültürel dokunun korunması ve yaşatılması ile bu alanların kente kazandırılmalarını sağlayacak, tüm dünyada uygulanmakta olan bir yöntemdir. Bu yöntemin uygulama çalışması, yakın zaman içinde koruma örneklerine sahne olmaya başlayan bir alanda hala dikkat edilmeyen ve kaderine terk edilen, Mezit Bey Hamamı ve Yakın çevresinde yapılmıştır. Yapılan çalışmalar, araştırmalar, analizler ve çizimler; bu mekanın kimliğini, mekana kazandırılan yeni işlevler sayesinde, kent kimliğinin gelişimine paralel olarak değiştirerek, alanın geçmişte sahip olduğu merkez kimliğini, canlılığını ve kalitesini yeniden kazandırmak amacıyla yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Recently, there have been some changes & recycle processes in our country and in the world. The globalization fact, which was occurred by this process, have effected economical, social and cultural life styles of some societies. It has also reflects on the identities of our cities. Any new development has effects on forming of urban areas and architectural in the aspect of dimension, scale and formation of life quality. In process of globalization the new form given to recent human life by such changes have contrary structuring to physical and spatial forms of historical cities through the ages and also deindividuation its train.Continuous developments and revolutions are being observed in all cities. But the centers of these cities remain unchanged and also come with a regression process. Brightening the historical city center by renovation is a method that is used in all around the world and it is used for preservation and perpetuation of the historical and cultural core. Application work of this method is made on Mezit Bey Bath and its hinterland where the preservation examples are formed in recent date. But this area has not received attention yet and it is abandoned to its fate. Works done, researches, analyses and designs are made for bringing in its present identity ? quality, activity, being a center- again by reasoned new functions.