Effects of vertical excitation on seismic performance of highway bridges and hold-down device requirements
Düşey deprem hareketinin kara yolu köprülerinin deprem performansı üzerindeki etkileri ve düşey kilitleme aygıtı gereksinimi
- Tez No: 177450
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALP CANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Mesnetlerde düşey hareket, düşey kilitleme aygıtı, düşey deprem, spektrum uyumlu ivme kaydı, dinamik analiz, Uplift at bearings, hold-down device, vertical excitation, spectrum compatible accelerogram, dynamic analysis
- Yıl: 2008
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Çoğu köprü tasarım şartnamesi, deprem analizlerinde düşey bileşenin etkisini göz önüne almamaktadır. Fakat 1999 İzmit Depreminin de gösterdiği üzere, düşey deprem hareketi özellikle mesnet bölgelerinde yoğunlaşan ciddi hasarlar yaratabilmektedir. Bu gözlemler, yakın tarihteki araştırmalar ile birlikte, düşey deprem yükünün standart karayolu köprüleri üzerindeki etkilerini konu alan bu çalışmaya ilham kaynağı olmuştur. Bu bağlamda AASHTO Köprü Şartnamesinin düşey kilitleme aygıtları ile ilgili tasarım kriterlerinin güvenilirliği araştırılmıştır. Altı adet tasarım spektrumuna uygun deprem ivme kaydı üretilip, zaman tanım alanında gerçekleştirilen dinamik analizler vasıtası ile mesnet bölgelerindeki yukarı kalkma olgusu araştırılmıştır. Seçilen köprü tipleri öndöküm öngermeli beton kirişli, komposit çelik kirişli, ardgermeli beton kutu kesitli ve komposit çelik kutu kesitli üstyapıları kapsamaktadır. AASHTO kıstaslarına göre iki köprüde düşey kilitleme aygıtı gereksinimi ortaya çıkmıştır. Zaman tanım alanı sonuçları ile AASHTO tasarım yükleri karşılaştırılmıştır. Analizlerde doğrusal olmayan şartlar sadece mesnetlerde gözönüne alınmıştır. Düşey deprem hareketinin altyapı tesirleri ve mesnet basınç kuvvetleri üzerindeki etkileri de irdelenmiştir. Sonuçlar, AASHTO tarafından düşey kilitleme aygıtları konusunda sağlanan kıstasların gerekli ve yeterli hassasiyette olduğunu göstermiştir. Öte yandan bu çalışma, düşey deprem bileşeninin AASHTO yük kombinasyonlarına ilave edilmesinin, özellikle başlık kirişi momentlerini ve ayak eksenel kuvvetlerini bileşik deprem yüklemesi altında doğru tahmin edebilmek açısından faydalı olabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Most bridge specifications ignore the contribution of vertical motion in earthquake analyses. However, vertical excitation can develop significant damage, especially at bearing locations as indeed was the case in the recent 1999 İzmit Earthquake. These observations, combined with recent developments in the same direction, supplied the motivation to investigate the effects of vertical component of strong ground motion on standard highway bridges in this study. Reliability checks of hold-down device requirements per AASHTO Bridge Specifications have been conducted in this context. Six spectrum compatible accelerograms were generated and time history analyses were performed to observe the uplift at bearings. Selected case studies included precast pre-stressed I-girders with concrete slab, composite steel I-girders, post-tensioned concrete box section, and composite double steel box section. According to AASHTO specifications, hold-down devices were required in two cases, for which actual forces obtained from time history analyses have been compared with those suggested per AASHTO. The only non-linearity introduced to the analyses was at the bearing level. A discussion of effects on substructure response as well as compressive bearing forces resulting from vertical excitation is also included. The results of the study confirmed that the provisions of AASHTO governing hold-down devices are essential and reasonably accurate. On the other hand, they might be interpreted as well to be suggesting that vertical ground motion components could also be included in the load combinations supplied by AASHTO, especially to be able to estimate pier axial forces and cap beam moments accurately under combined vertical and horizontal excitations.