The electrical characteristics of antennas in their operational environment
Antenlerin çalışma ortamlarındaki elektriki özellikleri
- Tez No: 177531
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY BİRAND
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Finite integration technique-FIT (sonlu integral teknigi), ölçeklimodel ölçümleri, antenden antene baglasım, Finite Integration Technique (FIT), scale model measurements, antenna-to-antenna coupling
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu tezde, belli platformlar üzerine yerlestirilen dogrusal antenlerin,yerlestirildikleri platformun yapısına baglı olarak, elektriksel özelliklerinindegisimi incelenmistir. Bu hususta, belirli temel anten simülasyonları, basittenkarmasıga dogru modellenen hava araçları ile yapılan simülasyonlar ve ölçeklimodel ölçümleri kullanılmıstır.lk olarak, bilinen ortamlarda yer alan monopol antenlerin elektriksel özellikleriincelenmis ve CST Microwave Studio® adlı elektromanyetik simülasyon aracıkullanılarak temel analizler gerçeklestirilmistir. Ayrıca bu simülasyon aracınınönemli özellikleri incelenmistir.Ardından, üzerine yerlestirilen antenlerin elektriki özelliklerini incelemekamacıyla bir F-4 uçak modeli kullanılmıstır. 3 boyutlu F-4 modeli üzerindegerçekçi anten yerlesimi noktaları belirlenmis ve bu noktalarda monopol antenlermodellenmistir. Buna ek olarak, sadelestirilmis bir F-4 modeli de kullanılmıs veher iki model üzerinde es simülasyonlar yapılmıstır. Bu iki modelden elde edilensonuçlar karsılastırılarak, hassasiyet ve performans analizi yapılmıstır.Bunlara ek olarak, 1:10 oranında ölçeklendirilmis ve bakırla kaplanmıs bir F-4maketi temin edilmis ve benzer sekilde antenler ile donatılmıstır. Bu ölçekli modelüzerinde yapılan ölçümler yardımı ile, Microwave Studio® ile yapılansimülasyonlarda elde edilen antenden antene baglasım sonuçları dogrulanmıstır.Sonuç olarak, bu tip anten çalısmalarında elektromanyetik simülasyon araçları veölçekli model ölçümlerinin kullanımının avantaj ve dezavantajları tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
This thesis investigates the variations of electrical properties of linear antennasmounted on certain platforms, depending on the physical properties of thatplatform. In this respect, related basic antenna simulations, electromagneticsimulations from primitive to complex models of airframes, and scale modelmeasurements were used.Firstly, electrical properties of monopoles at known environment were examinedand basic analyses were performed via an electromagnetic simulation tool, namedCST Microwave Studio®. In addition, important aspects of simulation tool wereinvestigated.Then, an F-4 aircraft model was used to observe the electrical characteristics ofantennas mounted on it. Using 3D model of F-4 aircraft, realistic antennaplacement points were assigned and monopoles were attached to those points.Alternatively, a simplified F-4 model was also used and for two different models,identical simulations were done, followed by accuracy and performance analysisbetween the results obtained from simplified and exact models. As the outcome ofthese simulations, certain parameters like impedance, antenna-to-antenna couplingand radiation pattern values were examined. Additionally, change in antennas?electrical characteristics due to their position over the airframe was investigated.In addition, a 1:10 down-scaled and copper-plated F-4 aircraft model was obtainedand equipped with identical antennas. By using the measurements done on thisscale model, antenna-to-antenna coupling results of MWS® were verified bymeasurements. Finally, advantages and disadvantages of using electromagneticsimulation tools and scale model measurements for such antenna studies werediscussed.