Strategic planning for a gypsum plasterboard producing company
Alçıpan üreten bir firmada stratejik planlama uygulaması
  1. Tez No: 177530
  2. Yazar: ELİF ÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÇAĞLAR GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, İşletme, Engineering Sciences, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Planlama Yöntemi, Stratejik Yönetim, Strategic Planning Methodology, Strategic Management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Bu tez, literatürde yer alan yöntemleri temel alarak strateji olusturmak için belirli bir yöntem gelistirmektedir. Analizler, alçı, alçıpan ve tamamlayıcı ürünler üreten bir firmada yapılmıstır. Kullanılan yöntem çevre analizi sayesinde firmanın içinde bulundugu çevre kosullarını, ve sonrasında yapılan yeterlik analiziyle de zayıf ve güçlü yönleri tanımlamaktadır. Strateji olusturmak için bir pozisyon endeksi tanımlanmıstır. Bu endeks sayesinde alternatif pozisyonlar arasında ayrım yapmak mümkündür. Stratejik seçenekler ise yaygın olarak kullanılan yöntemler ve tez içindeki analizler kullanılarak olusturulmustur. Önerilen farklı stratejik pozisyonlar, firma yönetimi tarafından degerlendirilmis ve sonuç olarak bir alternatif gelecek kabul edilmistir.
Özet (Çeviri)
This thesis creates a specific methodology for strategy development while drawing on approaches reported in the literature. The analysis is done at a company that produces gypsum, gypsum board, and related products. A sequential planning method is used where an environmental analysis is conducted in order to define the features of the environment that the company operates in. Then a capability analysis reveals the strengths and weaknesses of the company. For strategy development, this thesis introduces a position index that is used to discuss and differentiate alternative positions. Strategic options for a position are determined by common methods and results from the analyses. The evaluation is conducted with company management, and finally a future position is determined considering company objectives.